Μία ημέρα μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την κατηγορία SD στην κατηγορία CCC, o πρωθυπουργός της Τουρκίας πνέει μένεα εναντίον του διεθνούς οίκου που προχώρησε στην υποβάθμιση της γείτονος.

Έξαλλος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν μπορεί να τον «κοροϊδεύει κατ’ αυτό τον τρόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι η χώρα του δεν «αναγνωρίζει» πλέον την S&P, ως φορέα της οικονομικής της αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυξήσατε την πιστοληπτική ικανότητα της χρεοκοπημένης Ελλάδας, για να μειώσετε τη δική μας. Αυτό δεν είναι ανοησία; Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει. Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί; Επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα που αναπτύσσεται διαρκώς. Υπάρχει μια Τουρκία η οποία δεν λαμβάνει, αλλά δίνει» ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι: «η Τουρκία θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη Standard & Poor’s ως φορέα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Standard & Poor’s σημείωσαν ότι εκφράζονται ανησυχίες αναφορικά με το χρέος της τουρκικής κυβέρνησης. Αντίθετα, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία μια σημαντική διαγραφή χρέους προς ιδιώτες δανειστές.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση της Τουρκίας κατά τη στιγμή που αναβαθμίζεται η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως «γελοία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης