Σύμφωνα με έρευνα, εάν κάποιος βγάζει το χρόνο 27.000 ευρώ είναι ευτυχισμένος. Αυτό λοιπόν είναι το «εισοδηματικό όριο» που φέρνει την ευτυχία κατά την βρετανό-αμερικανική αυτή έρευνα.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αν κάποιος βγάζει πάνω από αυτό το ποσό το χρόνο, όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας του αλλά ίσως να γίνεται και πιο δυστυχισμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους οι επιστήμονες μελέτησαν στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχετίζοντας το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή.

Διαπίστωσαν ότι όταν μια χώρα είναι φτωχή, η ευτυχία των πολιτών της αυξάνει αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος. Όταν όμως μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, τότε το αίσθημα της ευτυχίας αποσυνδέεται από τα εισοδήματα.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποκτούν νέες αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες που ίσως να μην μπορούν να τις ικανοποιήσουν. Ουσιαστικά, το συμπέρασμα της μελέτης είναι μια επιβεβαίωση του «παράδοξου του Ίστερλιν», όπως ονομάστηκε από το όνομα του οικονομολόγου που πρώτος το εντόπισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης