Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις δολοφονίες και άλλες ακρότητες που έχουν διαπραχθεί στην περιοχή Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο, που αποτελείται από 47 μέλη, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που είχαν καταθέσει αφρικανικές χώρες και με το οποίο καλείται επίσης η κυβέρνηση του Ζοζέφ Καμπίλα να συνεργαστεί με την ομάδα των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο οποίος αναμένεται να διορίσει τους εμπειρογνώμονες που θα αποτελέσουν μέλη της διερευνητικής επιτροπής, είχε καλέσει επανειλημμένα να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα στην Κασάι, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την έναρξη διεθνούς έρευνας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ένα βήμα εμπρός προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες ωμών παραβιάσεων και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο του υπολογίζει στην «πλήρη συνεργασία» της κυβέρνησης και ότι οι εμπειρογνώμονες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, στα αρχεία, στους ανθρώπους και στους τόπους.

«Η ομάδα θα διεξαγάγει έρευνες με πλήρως ανεξάρτητο τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως της έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο», είπε.

Ο Ζέιντ είπε στο Συμβούλιο την Τρίτη πως μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με την κυβέρνηση διέπραξε σειρά επιθέσεων με εθνοτικά κίνητρα τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου του ακρωτηριασμού μικρών παιδιών και των επιθέσεων με μαχαίρι εναντίον εγκύων γυνακών.

Η Κινσάσα μάχεται με τους εξεγερμένους στην Κασάι από τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας φόβους για το ξέσπασμα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη μεγάλη χώρα της κεντρικής Αφρικής, όπου υφίσταται μια εκρηκτική κατάσταση με εθνοτικές αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς για μεταλλευτικούς πόρους.

Τοπικοί ακτιβιστές δήλωσαν την Πέμπτη πως τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες ανάμεσα στον στρατό και μαχητές πολιτοφυλακών μέσα και κοντά στην πόλη Μπένι και πολλοί φοιτητές που έδιναν εξετάσεις τραυματίστηκαν από έκρηξη σε ένα σχολείο.

Ακτιβιστές καλωσόρισαν την έναρξη της έρευνας που συμφωνήθηκε κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου του Συμβουλίου, που διαρκεί τρεις εβδομάδες.

«Φέρνει ελπίδα για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την τρομερή βία στην περιοχή Κασάι από τον Αύγουστο, [είναι] ένα βήμα προς την απόδοση δικαιοσύνης για χιλιάδες θύματα», ανέφερε σε μια δήλωση η Λάιλα Μάταρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Η οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης