Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκονται φορολογικές αποφάσεις που αφορούν στις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finance and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεξαγάγει σε βάθος τρεις διαφορετικές έρευνες, μία για την κάθε εταιρία μεμονωμένα. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επαληθεύσει κατά πόσον οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί αν τα γενναιόδωρα καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια. Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες λάμβαναν κρατική βοήθεια, η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή της, αν και στην πράξη τέτοιες απαιτήσεις δεν είναι συνήθεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μάιο του 2013 η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τρεις θυγατρικές της, με φαινομενική έδρα την Ιρλανδία, φαίνεται πως δεν υπόκεινται σε καμία διαδικασία φορολόγησης. Η διευθέτηση αυτή, μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί από ένα γερουσιαστή ως η “επιτομή” της φοροδιαφυγής, καθώς επέτρεψε στην Apple να εξοικονομήσει τεράστια ποσά από φόρους που δεν πληρώθηκαν, για τα κέρδη του εξωτερικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία από τις τρεις θυγατρικές στην Ιρλανδία, η Apple Sales International (ASI), ανέφερε εισόδημα 74 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009 ως το 2012, χωρίς όμως να έχει πληρώσει τους ανάλογους φόρους. Το 2011 μόνο, η εν λόγω offshore, είχε κέρδη προ φόρων 22 δισ. δολάρια, πληρώνοντας μόλις 10 εκατ. σε φόρους, ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 0,05%.

Πάντως, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις αιτιάσεις εναντίον της ότι επιτρέπει σε μεγάλες επιχειρήσεις να αποφεύγουν να πληρώσουν τεράστια ποσά σε φόρους, υποστηρίζοντας πως το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι ανοιχτό και διαφανές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης