Οι Αμερικανοί δεν είχαν ποτέ άλλοτε μια τόσο αρνητική γνώμη για την Κίνα, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ένα μπραντ ντε φερ με το Πεκίνο σε πολλά μέτωπα, ιδίως στο εμπόριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ έχει «αρνητική» γνώμη για την Κίνα, έναντι 47% το 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων άρχισε να θέτει αυτό το ερώτημα, το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραπάνω τάση είναι πιο έντονη στους Ρεπουμπλικάνους παρά στους Δημοκρατικούς.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Κίνα: το 24% εξ αυτών, ήτοι το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2007, κατατάσσουν τη χώρα μεταξύ εκείνων που αντιπροσωπεύουν «τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ στο μέλλον», μαζί με τη Ρωσία, ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%.

Οι γνώμες που διατυπώνονται είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές στο θέμα της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου (53%), στην πολιτική διαχείριση εκ μέρους του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (το 50% εκφράζει δυσπιστία έναντι του 37% που δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται) και στην ολοένα κι αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη της χώρας, όπου το 81% εκτιμά ότι είναι «κάτι κακό» για τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, οι ερωτηθέντες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι, αντιθέτως, «κάτι καλό» για την Αμερική (50% έναντι 41% που πιστεύουν το αντίθετο).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13ης Μαίου-18 Ιουνίου σε δείγμα 1.503 Αμερικανών ενηλίκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης