Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση ενός ερασιτεχνικού video που δείχνει Αμερικανούς πεζοναύτες να κάνουν τη σωματική τους ανάγκη επάνω σε πτώματα Αφγανών σε περιοχή του Αφγανιστάν, το Σώμα των Πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε την Τετάρτη την άμεση έναρξη προκαταρκτικών ερευνών για τα αίτια αυτών των ενεργειών που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

«Καθώς ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί η προέλευση και η αυθεντικότητα του εν λόγω video, οι πράξεις που απεικονίζονται δε συνάδουν με τις πάγιες αξίες μας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το πνεύμα των Αμερικανών Πεζοναυτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θέμα θα ερευνηθεί σε βάθος», προστίθεται.

Το «επίμαχο» video που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα «Live Leak» δείχνει τέσσερις Αμερικανούς να κάνουν τη σωματική τους ανάγκη επάνω σε τρία πτώματα, φανερώνοντας με τη στάση τους πως γνώριζαν ότι αποτελούσαν αντικείμενο μαγνητοσκόπησης. Ένας μάλιστα από αυτούς λέει στους συνοπλίτες του αστειευόμενος: «Ωραία ημέρα δικέ μου. Καιρός για ένα μπάνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανεξαρτήτως των συνθηκών ή των ανθρώπων που απεικονίζονται στο video πρόκειται για μια αηδιαστική και σκανδαλώδη συμπεριφορά, τελείως ξένη προς οποιονδήποτε φοράει στολή. Οι εικόνες μου προκαλούν αναγούλα», τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., John Kirby.

Περίπου 20.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, με κύριο πεδίο δράσης τους τις επαρχίες Κανταχάρ και Χέλμαντ στο νότιο τμήμα της ασιατικής χώρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρότερη υπόθεση με τα «έργα και ημέρες» του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια του 10ετους πολέμου στο Αφγανιστάν. Η πρώτη αφορούσε σε μια ομάδα στρατιωτών οι οποίοι αφού σκότωναν αμάχους, φωτογραφίζονταν δίπλα στα πτώματά των νεκρών, με ορισμένους μάλιστα να κρατούν και κομμένα μέλη. Οι φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί τον περασμένο Μάρτιο στα περιοδικά Der Spiegel και Rolling Stone είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ένοχος ο επικεφαλής της «ομάδας-θανάτου» στο Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 02:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης