Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais, στο οποίο αποτυπώνεται με γραφήματα η διάδοση του κορωνοϊού στον αέρα σε κλειστούς χώρους. Το άρθρο αναλύει τρεις πολύ συχνές καταστάσεις: μια επίσκεψη στο σπίτι συγγενών ή φίλων, ένα γεύμα σε ένα γεμάτο εστιατόριο και ένα μάθημα στην τάξη.

Για τον υπολογισμό της πιθανότητας μετάδοσης, σύμφωνα με το άρθρο, γίνεται παρομοίωση από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή José Luis Jiménez (ειδικός στη χημεία και τη δυναμική των σωματιδίων του αέρα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, εάν σε μια τάξη, αποτελούμενη από 24 μαθητές οι οποίοι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, και έναν δάσκαλο ο οποίος είναι θετικός στον νέο ιό, δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη για τους μαθητές. Εάν οι μαθητές περάσουν δύο ώρες μέσα στην τάξη χωρίς να λάβουν προληπτικά μέτρα, τότε θα μπορούσαν να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

Εάν όλοι στην τάξη χρησιμοποιούσαν μάσκες, αλλά δεν υπήρχε εξαερισμός στην αίθουσα, τότε ο κίνδυνος θα μειωνόταν σε 5 μαθητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος ακυρώνεται σχεδόν τελείως εάν κατά τη διάρκεια του μαθήματος η τάξη αερίζεται και εάν μετά το μάθημα, η αίθουσα εξακολουθεί να αερίζεται για τουλάχιστον μία ώρα.

Εάν στην αίθουσα δεν υφίσταται επαρκής εξαερισμός, τότε δύσκολα διαφεύγει κανείς από τον ιό. Ακόμα κι αν φοράει μάσκες, σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται τι μπορεί να συμβεί εάν περάσουν δύο ώρες στην τάξη με τον δάσκαλο να νοσεί, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αριθμού των αερολυμάτων. Σύμφωνα με το γράφημα, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

Τρεις τρόποι μετάδοσης του κορωνοϊού

Α’ τρόπος: Τα μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν μιλά ή βήχει κάποιος, μπορεί να καταλήξουν στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που στέκονται κοντά.

Β’ τρόπος: Οι μολυσμένες επιφάνειες, παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτός είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος για την πρόσληψη του ιού, ένα συμπέρασμα που υποστηρίζεται από την παρατήρηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πως δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση κορωνοϊού που να έχει προκληθεί από μολυσμένη επιφάνεια.

Γ’ τρόπος: Η μετάδοση μέσω αερολυμάτων: η εισπνοή αόρατων μολυσματικών σωματιδίων που εκπνέονται από ένα μολυσμένο άτομο, μόλις φύγουν από το στόμα, μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του καπνίσματος. Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα.

Πώς μολύνεται κάποιος στο σπίτι και σε χώρους εστίασης

Σύμφωνα με την έρευνα, η περίπτωση να νοσήσει κάποιος επισκέπτης σε φιλικό σπίτι έχει ως εξής: Εάν έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό, τότε μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε. Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

Οι εκδηλώσεις σε χώρους και εγκαταστάσεις όπως μπαρ και εστιατόρια αποτελούν σημαντικό μέρος της μετάδοσης στην κοινωνική σφαίρα. Πάνω απ ‘όλα, είναι τα πιο «εκρηκτικά» μέρη μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ένα κρούσμα σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 27 μολυσμένα άτομα, σε σύγκριση με μόνο 6 μολύνσεις σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Εάν σε ένα μπαρ με μειωμένη χωρητικότητα της τάξεως του 50%, υπάρχουν 15 πελάτετς και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός, τότε έπειτα από έξι ώρες χωρίς μέτρα ασφαλείας, οι 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.

Στο άρθρο, αναφέρεται ως παράδειγμα, η διάδοση του ιού σε νυχτερινό κέντρο στην Κόρδοβα, όπου έπειτα από τη διενέργεια ελέγχων εντοπίστηκαν 73 μολυσμένα άτομα μετά από μια βραδινή έξοδο. Στο άρθρο ακόμη αναφέρεται η μετάδοση του κορωνοϊού που αφορά 12 πελάτες σε μπαρ στο Βιετνάμ και για το οποίο έγινε επιστημονική ανάλυση γύρω από την εξάπλωση του Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης