Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τις αρχές του Μεξικού να εξασφαλίσουν πως θα διεξαχθεί μια «αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα» για τον θάνατο 22 ανθρώπων από πυρά ανδρών του στρατού, τονίζοντας πως υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως στα τέλη Ιουνίου είχε σημειωθεί μια μάχη στην κοινότητα Τλατλάγια (240 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης του Μεξικού) όταν στρατιωτικοί πήγαν σε μια αποθήκη «την οποία φρουρούσαν ένοπλοι άνδρες, που άνοιξαν πυρ». Οι στρατιωτικοί ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέρασαν δύο μήνες αφότου οι στρατιώτες σκότωσαν 22 πολίτες στην Τλατλάγια» και εξακολουθούν να «υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις για το τι στα αλήθεια συνέβη εκείνη την ημέρα», σημείωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αμερικανική ήπειρο.

«Το Μεξικό οφείλει να εγγυηθεί ότι θα διεξαχθεί μια αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με την υπόθεση οι οποίες καταδεικνύουν «πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεγονός ότι οι στρατιώτες σκότωσαν και τους 22 υπόπτους και υπέστησαν μόλις έναν τραυματισμό στις τάξεις τους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η χρήση ισχύος ήταν ανάλογη» με την απειλή που αντιμετώπιζαν, τόνισε ο Βιβάνκο.

Σύμφωνα με τον μεξικανικό Τύπο, στην άδεια αποθήκη λειτουργούσε μυστικά ένα εργαστήριο για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών για λογαριασμό του καρτέλ των ναρκωτικών «Λα Φαμίλια»που έχει ιδρυθεί στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο δυτικό Μεξικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης