Οι ΗΠΑ θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειάς τους, δήλωσαν σήμερα ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που επισκέπτονται το Σίδνεϊ. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Χέιγκελ επιβεβαίωσε εξάλλου πως η Ουάσινγκτον παραδίδει όπλα, μέσω της ιρακινής κυβέρνησης, στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ΥΠΕΞ Κέρι κάλεσε το νέο Ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος διορίστηκε χθες, Δευτέρα, «να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα κυβέρνηση» για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ και ιδιαίτερα τη μάχη της εναντίον του ΙΚΙΛ», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Ο Κέρι απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο να αποσταλούν χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι είναι ανάγκη οι ηγέτες του Ιράκ να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους, λαμβάνοντας μέτρα που να καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κέρι και Χέιγκελ έκαναν τα σχόλια αυτό στο Σύδνεϋ, έπειτα από μια δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ιράκ πραγματοποίησε «ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός», ορίζοντας ως νέο πρωθυπουργό του τον Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης