Οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά σε όλον τον κόσμο παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από μεγάλες πορείες και κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητών και κομματικών παρατάξεων και πολλές φορές από επεισόδια και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Είτε σε καιρούς κοινωνικής ειρήνης είτε κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, οι δυναμικές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά γίνονται σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, οπότε και η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο με ένταση των διώξεων από πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ παράλληλα τα στρατεύματα της χώρας επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας για να περιορίσουν την κουρδική πολιτοφυλακή.

Σε αυτό το κλίμα επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 84 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη συνοικία Μπεσίκτας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα από τις τουρκικές αρχές, η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, αποκλείστηκε. Επιπλέον, οι αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να μεταβούν και να διασπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό στην πλατεία Ταξίμ απωθήθηκαν βίαια, ενώ αρκετοί συνελήφθησαν, με τους αστυνομικούς να ακινητοποιούν ορισμένους εξ αυτών ρίχνοντάς τους στο έδαφος, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 26.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων, 85 οχημάτων με κανόνια νερού και 67 θωρακισμένων οχημάτων.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την οποία είχαν επιτρέψει οι αρχές, στη συνοικία Μαλτέπε.

«Η σημερινή διαδήλωση είναι ένα μέσο για τους εργάτες να εκφραστούν και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους» δήλωσε ο Χούντα, που συμμετείχε στην πορεία.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Γαλλία

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Παρίσι, όταν κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.

Νωρίτερα οι Δυνάμεις Ασφαλείας σε ανάρτηση στο Twitter ανέφεραν ότι υπήρχαν περίπου 1200 άτομα με κουκούλες και μάσκες ανάμεσα στους διαδηλωτές στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι «ταραξίες» έβαλαν φωτιά σε αρκετά αυτοκίνητα και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα, έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα κατάστημα McDonald’s.

Η γαλλική αστυνομία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο συγκρούσεων με οργανώσεις αναρχικών, το επονομαζόμενο Black Block, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για μια «Ημέρα Επανάστασης».

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και κρατώντας πανό κατά της κυβέρνησης, ενώ πέταξαν κροτίδες. Ορισμένοι άρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σε πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Καληδονία έως τις 5 Μαΐου, δήλωσε προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το ταξίδι του: «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια. Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο».

Ο Ε. Μακρόν βρίσκεται σε μία σύγκρουση με τα συνδικάτα και τους φοιτητές αναφορικά με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Οι εργάτες του σιδηροδρόμου έχουν προβεί σε επαναλαμβανόμενες απεργίες από τα μέσα του Απριλίου, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς τους, να περικόψει 120.000 θέσεις εργασίας και να χρησιμοποιήσει περισσότερους ιδιωτικούς εργολάβους στον κλάδο.

Οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλη τη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο Μακρόν στην εκπαίδευση, που περιλαμβάνει νέα κριτήρια στην είσοδο και την αξιολόγηση των νέων που κάνουν αίτηση για τα δημόσια πανεπιστήμια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης