Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Μαρόκο, «σημαντικό εταίρο» της διπλωματικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία συμπεριλαμβάνει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενημέρωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα γίνει έτσι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θα μεταβεί στη Ραμπάτ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την άφιξή του την 4η Δεκεμβρίου, ο Πομπέο θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Μοχάμεντ τον Έκτο, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μαρόκο είναι «σημαντικός εταίρος για εμάς», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς «διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή ως εταίρος μας στην προώθηση της ανεκτικότητας» και «επίσης στους δεσμούς και στις ομαλές σχέσεις με το Ισραήλ».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ. Ωστόσο, το Μαρόκο, όπως και κράτη του Κόλπου, για παράδειγμα το Μπαχρέιν, έχουν χαλαρώσει το εμπάργκο του αραβικού κόσμου σε βάρος του Ισραήλ.

Παρότι σήμερα δεν αριθμεί πλέον παρά λιγότερα από 3.000 μέλη, η μαροκινή ισραηλιτική κοινότητα παραμένει η μεγαλύτερη στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε το Μαρόκο «καλό εταίρο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», αναφερόμενος ιδίως στον επαναπατρισμό υπηκόων του οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και έδρασαν στη Συρία.

Ο Πομπέο θα ταξιδέψει επίσης στην Πορτογαλία για να συναντηθεί την 6η Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, που μόλις επανεξελέγη στο αξίωμα, πριν μεταβεί αργότερα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο για τη σύνοδο του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης