Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέσχισε για λίγο σήμερα τα σύνορα με τη Συρία προκειμένου να επισκεφθεί τον τάφο μιας φυσιογνωμίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, σε μία κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή των Αρχών στη Δαμασκό.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρισκόταν αρχικά ακόμα πιο μέσα στο συριακό έδαφος, αλλά μετακινήθηκε πιο κοντά στα σύνορα τον Φεβρουάριο, έπειτα από μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση την οποία η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «κατάφωρη επίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία ανακοίνωση το γραφείο του Νταβούτογλου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετεγκατάσταση του τάφου, στην οποία συμμετείχαν άρματα μάχης, μη επανδρωμένα και αναγνωριστικά αεροσκάφη καθώς και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, ήταν η πρώτη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, αφότου ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος, πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αν και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με σύνορα έκτασης 900 χλμ. με τη Συρία, θέλει την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, αλλά έχει αρνηθεί να αναλάβει έναν στρατιωτικό ρόλο πρώτης γραμμής στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό, με το επιχείρημα πως θα έπρεπε να πολεμηθούν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι απλώς να βομβαρδίζονται οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο τάφος βρισκόταν σε μία θέση μέσα στο έδαφος της Συρίας, που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει βάσει μιας συνθήκης του 1921 ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Γαλλία, η οποία ασκούσε τότε τον έλεγχο στη Συρία που βρισκόταν υπό γαλλική εντολή.

Η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επιχείρηση του Φεβρουαρίου, αλλά δεν περίμενε τη συμφωνία της Συρίας, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση παραβίασε τη συνθήκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης