Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί το Μεξικό την ερχόμενη Παρασκευή 8η Οκτωβρίου για συνομιλίες προκειμένου να καταρτιστεί νέα στρατηγική εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης και της κατανάλωσης ναρκωτικών, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Μεξικανός ΥΠΕΞ, ο Μαρσέλο Εμπράρδ.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συνοδεύεται από τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας, και τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, τον Μέρικ Γκάρλαντ, διευκρίνισε ο κ. Εμπράρδ μιλώντας στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες των δύο κρατών θα επικεντρωθούν σε πρωτόκολλο συνεννόησης ανάμεσά τους για ζητήματα ασφαλείας, εξήγησε ο κ. Εμπράρδ.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του ιδίου και του αμερικανού ομολόγου του, καθώς «δεν συνδέεται με αυτό της ασφάλειας».

Χιλιάδες Αϊτινοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, προτού εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό τους ή απομακρυνθούν διά της βίας από αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να παταχθούν τα καρτέλ.

Ειδικοί θεωρούν ότι η εμπλοκή του στρατού οδήγησε σε κατακερματισμό των συμμοριών και τον σχηματισμό μικρότερων, πολύ πιο βίαιων και αδίστακτων.

Τον Αύγουστο, οι μεξικανικές αρχές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ εναντίον κατασκευαστριών όπλων, που όπως ερίζουν ενθαρρύνουν τη βία των διακινητών ναρκωτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης