Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν έκανε σήμερα μια επίσκεψη-αστραπή στο Μογκαντίσου, την πρώτη του έπειτα από τρία χρόνια στην πρωτεύουσα της καθημαγμένης από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και χρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις χώρας της ανατολικής Αφρικής.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, μέσα στη βάση της στρατιωτικής αποστολής της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε εδώ για να πούμε στους Σομαλούς ότι δεν είναι μόνοι και ότι θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να τους βοηθήσουμε να προστατεύσουν τις προόδους οι οποίες επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και της ΠΤ.

Οι επικεφαλής των δύο διεθνών οργανισμών πάντως δεν βγήκαν από τη βάση της AMISOM, το διεθνές αεροδρόμιο στο Μογκαντίσου.

Οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Σεμπάμπ χάνουν ένα προς ένα τα προπύργιά τους στην κεντρική και τη νότια Σομαλία τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις αντάρτικου τύπου, ιδίως τις επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον σημαντικών κρατικών στόχων -το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο- στο Μογκαντίσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν ακολουθεί εκείνη, τον Αύγουστο, μιας αντιπροσωπείας πρεσβευτών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και αυτοί επίσης παρέμειναν μέσα στη βάση της AMISOM, η οποία είναι βαριά οχυρωμένη και αυστηρά φρουρούμενη.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ειδικοί του ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει ότι επικρατεί δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες.

Στα όρια του λιμού

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν στο Μογκαντίσου, το 2011, ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε ένας γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια. Είχε σημειωθεί ενώ ο ΟΗΕ είχε κηρύξει επίσημα τη χώρα σε κατάσταση λιμού-μια κρίση από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό όσον αφορά τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), περίπου 218.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν έως σήμερα να είναι θύματα του φαινομένου του υποσιτισμού στη Σομαλία, ενώ συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επιβιώνουν σε συνθήκες οι οποίες είναι στα όρια του λιμού.

Η επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν και του Τζιμ Γιονγκ Κιμ σημειώθηκε έπειτα από μια σφοδρή επίθεση του προέδρου εναντίον του πρωθυπουργού του, του Αμπντιουάλι Σέιχ Άχμεντ, τον οποίο κατηγόρησε ότι προχώρησε σε ανασχηματισμό χωρίς να τον συμβουλευθεί.

Η επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ και του προέδρου της ΠΤ στο Μογκαντίσου εντάσσεται σε μια περιοδεία τους στο Κέρας της Αφρικής, στο πλαίσιο της οποίας μετέβησαν ήδη στην Αιθιοπία.

Τους δύο ηγέτες συνοδεύουν αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης, της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD).

Κατά την έναρξη αυτής της περιοδείας, τη Δευτέρα, οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί δεσμεύθηκαν να εκταμιεύσουν πάνω από 8 δισ. δολάρια για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στην ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης