Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εκφραστεί την Πέμπτη 3η Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη για ένα θέμα που θίγει σπανίως από την αρχή της θητείας του: την εγκληματικότητα, πιο συγκεκριμένα τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Έχοντας στο πλευρό του τον νέο δήμαρχο της πόλης, τον πρώην αστυνομικό Έρικ Άνταμς, ο Δημοκρατικός αναμένεται να αναφερθεί στη στρατηγική του «για την καταπολέμηση της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει για τις «ιστορικού ύψους χρηματοδοτήσεις στις πόλεις και τις πολιτείες ώστε να αναπτύξουν περισσότερους αστυνομικούς και να επενδύσουν σε τοπικά προγράμματα πρόληψης και επέμβασης», σύμφωνα με το κείμενο.

Ο Αμερικανικός πρόεδρος, συχνά στο στόχαστρο της αμερικανικής δεξιάς, η οποία τον κατηγορεί ότι αδιαφορεί για την εγκληματικότητα, θα υποσχεθεί επίσης «ενισχυμένες» ενέργειες του ομοσπονδιακού κράτους για να καταπολεμηθεί «η παράνομη εμπορία όπλων».

Η αρχή της χρονιάς στη Νέα Υόρκη σημαδεύτηκε από αρκετά βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρά στη συνοικία Χάρλεμ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί.

Συνολικά πέντε αστυνομικοί – συμπεριλαμβανομένων των δύο που πήγαν να επέμβουν σε οικογενειακή διένεξη στο Χάρλεμ – έχουν χτυπηθεί από σφαίρες στη μητρόπολη των σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου.

Πέρα από τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά βίαιων επεισοδίων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, για παράδειγμα τον θάνατο 19χρονης Πορτορικανής από πυρά τη 14η Ιανουαρίου μέσα στο φαστ-φουντ όπου εργαζόταν.

Ο Έρικ Άνταμς, Δημοκρατικός της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, άλλοτε αξιωματικός της αστυνομίας, θέλει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης των πυροβόλων όπλων.

«Η ασφάλεια είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μου και θα χαρούμε που θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον πρόεδρο Μπάιντεν πώς οι τοπικές και οι ομοσπονδιακές αρχές μπορούν να συντονιστούν και να υποστηρίξουν οι μεν τις δε στον αγώνα για την ασφάλεια των Νεοϋορκέζων», σχολίασε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει υπογράψει σειρά διαταγμάτων για να προσπαθήσει να ανταποκριθεί. Αφορούσαν κυρίως την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων.

Όμως ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, ελλείψει καθαρής πλειοψηφίας στη Γερουσία, που δεν επιτρέπουν να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο από το ινστιτούτο Pew Research, το 30% των Αμερικανών λέει πως έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης