Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μετέβη σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ στη διάρκεια του πολέμου, την ώρα που οι δύο άλλοτε εχθροί προσπαθούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους απέναντι στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας.

Η επίσκεψη στην ακτή Καμ Ρανχ του επικεφαλής του Πενταγώνου, του πλέον ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου που μεταβαίνει στη βάση αυτή μετά το τέλος του πολέμου το 1975, συνιστά μια συμβολική κίνηση που υπογραμμίζει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 2011 και ο Πανέτα αναμένεται να συζητήσει τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας αυτής κατά τη διήμερη επίσκεψή του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο με το Βιετνάμ όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεκαεπτά χρόνια μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, έχουμε μια ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση του Βιετνάμ στο σύνολό της και η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι πολύ υγιής», πρόσθεσε.

Το Καμ Ραχν ήταν μια από τις τρεις κύριες βάσεις που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτή στάθμευαν στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν μοίρες μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών. Τη διαχείριση της βάσης είχε η Σοβιετική Ένωση μετά τον πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα την είχε χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και πυρηνικών υποβρυχίων και είχε εγκαταστήσει μια βάση κατασκοπείας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Οι Ρώσοι αποχώρησαν το 2002.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης