Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος εκτίμησε ότι οι προσπάθειες δύο δεκαετιών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας έχουν αποτύχει και ζήτησε να υιοθετηθεί «μια νέα προσέγγιση».

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες των 20 τελευταίων ετών να οδηγήσουμε τη Βόρεια Κορέα στην αποπυρηνικοποίηση έχουν αποτύχει» ανέφερε από το Τόκιο, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, η οποία γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης που ξέσπασε με την εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, οι οποίοι έπεσαν κοντά στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, η οποία δεν σταματά να μεγαλώνει, είναι ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση». Ακόμη, υπογράμμισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «την ισχυρή και μακροχρόνια» φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά και το γεγονός ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στο Τόκιο παραμένει ακλόνητη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, όμως έτεινε το χέρι στον λαό της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα και ο λαός της δεν θα πρέπει να φοβούνται τις ΗΠΑ και τους γείτονές τους» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, κάλεσε την Κίνα, την οποία θα επισκεφθεί το Σάββατο, να ασκήσει πιο έντονες πιέσεις στη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα. «Πιστεύουμε ότι έχουν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο» εξήγησε και πρόσθεσε: «Θα μιλήσουμε με την Κίνα για τα άλλα μέτρα που πρέπει να λάβουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης