Επικρίσεις Ε.Ε. κατά Κίνας για τον νέο νόμο για τις ΜΚΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016, 15:10
Επικρίσεις Ε.Ε. κατά Κίνας για τον νέο νόμο για τις ΜΚΟ
Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Κίνα εξέφρασε ανησυχίες ότι η νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στην Κίνα για τις ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι πιθανόν «να εμποδίσει την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενέκρινε τον νέο νόμο βάσει του οποίου οι ξένες ΜΚΟ θα πρέπει να λαμβάνουν επίσημη έγκριση για να λειτουργούν στην Κίνα.

«Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Κίνα ανησυχεί ότι ο νέος νόμος είναι πιθανόν να εμποδίσει την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα και την συμβολή των ΜΚΟ στην ανάπτυξη της Κίνας. Επίσης θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας», αναφέρει η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αυτήν, η Κίνα δεν ακολούθησε ορισμένες από τις συστάσεις της Ε.Ε. όταν υιοθέτησε το σχετικό νομοσχέδιο. Στην ανακοίνωση επικρίνονται ορισμένες πτυχές του νέου νόμου όπως η δημιουργία «λίστας ανεπιθύμητων» ΜΚΟ και το γεγονός ότι ο νόμος «παρέχει στις κρατικές αρχές σχεδόν απεριόριστη εξουσία να επιτηρούν και να αναμειγνύονται στις υποθέσεις των ΜΚΟ».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016, 16:10