Την απόφασή της να απαντήσει πραγματοποιώντας δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου δίνει η Άγκυρα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται κατά της Λευκωσίας και κάνει λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες», ενώ παράλληλα προαναγγέλλει ανάλογες έρευνες σε Ανατολική Μεσόγειο – Κύπρο επικαλούμενη την κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει μονομερώς τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες έρευνές της παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, στους φυσικούς πόρους του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεωτρήσεων κατέπλευσε στο οικόπεδο έξι το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες στο πλαίσιο των αδειών που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες έρευνες σε διάφορα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια από την Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγήθηκαν από την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια στη βάση των θεμιτών δικαιωμάτων του Τουρκοκύπριου λαού για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης