Αμετάβλητες παραμένουν οι τοποθετήσεις στη Βιέννη και μετά τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στην Ισπανία, σε σχέση με το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Καταλονία -υπήρξε ή όχι ανακήρυξη της ανεξαρτησίας- με τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης να έχουν παρακολουθήσει τις πρόσφατες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Μαδρίτη και σε Βαρκελώνη.

Ήδη από τις παραμονές του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, διευκρινιζόταν από την απερχόμενη αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, πως δεν επρόκειτο να αναμιχθούν στη διαμάχη, στάση την οποία τήρησαν τόσο κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος όσο και μετέπειτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ασκούσαν κριτική κατά της απαγόρευσης της διενέργειάς του, ενώ στις αντιδράσεις τους την επομένη του δημοψηφίσματος, καταδίκαζαν έντονα τη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Αποφεύγει να ερμηνεύσει το ισπανικό Δίκαιο, απαντούσε ήδη τις ημέρες προ του δημοψηφίσματος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν στο ερώτημα εάν, παρά τις ισπανικές νομικές ρυθμίσεις, μπορεί να σταθεί πολιτικά και ηθικά η απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνιζε, επίσης τις παραμονές του δημοψηφίσματος, πως πρόκειται για «μία εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης