Σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο επιτέθηκαν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές στη Γερμανίδα υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις προκαλεί η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν στη Γερμανία από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες με το κόμμα της καγκελαρίου στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το επιχείρημα ότι η υπουργός Άμυνας δεν ήταν καν υποψήφια στις ευρωεκλογές και πως με τον τρόπο αυτόν υπονομεύεται η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να βγάζουν τώρα όλα τα διαθέσιμα όπλα από τη φαρέτρα τους για να εμποδίσουν την εκλογή της νυν υπουργού Άμυνας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε βαθμό που να προκαλεί ακόμη και την άμεση παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ: «Το ότι έχουμε αυτήν την κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό σίγουρα δεν είναι εύκολο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος ότι έπειτα από 52 χρόνια έχουμε την ευκαιρία πρόεδρος της Κομισιόν να προέρχεται από τη Γερμανία. Δεν είναι εύκολο το ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνούν».

«Ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εσωτερικό έγγραφο που διένειμαν εν όψει της ακρόασης της φον ντερ Λάιεν στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, απαριθμούνται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι κατηγορίες που βαρύνουν την υπουργό.

Το έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa φέρει τον τίτλο «Γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια».

Το έγγραφο αναφέρεται τόσο στις κατηγορίες λογοκλοπής που είχε αντιμετωπίσει το 2015 για τη διδακτορική της διατριβή (εντοπίστηκαν τελικά λάθη, αλλά δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρά για να της αφαιρεθεί ο διδακτορικός τίτλος) όσο και στο σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο της, για το οποίο μάλιστα πρόκειται να καταθέσει και η ίδια σε εξεταστική επιτροπή.

Στο έγγραφο η φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζεται ως «υποψήφια του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν», επειδή εκείνος εκφράστηκε με θερμά λόγια για την υποψηφιότητά της στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στον ίδιο κάποια πρωτοβουλία. Η πρόταση κατατέθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και βρήκε στη συνέχεια τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών, πλην της καγκελαρίου, η οποία απείχε της ψηφοφορίας λόγω των διαφωνιών του συγκυβερνώντος SPD.

Απρόβλεπτη η ψηφοφορία της Τρίτης

Στην κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων είθισται, τουλάχιστον στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, να παρακάμπτονται μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα κόμματα να στηρίζουν υποψηφίους από τη χώρα τους, ακόμη κι αν προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα. Επιφανέστερο παράδειγμα είναι ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, ο οποίος στήριξε τον «δικό τους» σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

Με δεδομένη την αρνητική ψήφο των Ευρωπαίων Πρασίνων, της Αριστεράς, μέρους των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και των Φιλελευθέρων, η εκλογή της φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη Τρίτη θεωρείται κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης