O ιρακινός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου το δεύτερο μέρος της επίθεσής του, εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στη Μοσούλη.

Ο στόχος αυτής της δεύτερης φάσης της επίθεσης, ενάντια στο «κεφάλαιο» της EI στο Ιράκ είναι να ολοκληρωθεί η ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές, των ανατολικών συνοικιών της Μοσούλης και ο στρατός να φθάσει στις όχθες του Τίγρη στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών. Η γιγαντιαία εκστρατεία κατά της Daech, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, μετά από εξήντα πέντε ημέρες με σφοδρές μάχες, είχε μια περίοδο ανάπαυλας δύο εβδομάδων μέσα στα Χριστούγεννα, που περιγράφεται από τη Βαγδάτη ως «λειτουργική παύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σχεδόν σταμάτησε επειδή υπήρχαν τεράστιες απώλειες στις τάξεις του ιρακινού στρατού (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων) ενώ γίνεται λόγος από ειδικούς ανταποκριτές των γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης, για απώλειες της τάξεως του 25% (!) συμπεριλαμβανομένων και των τραυματισμένων στρατιωτών στο Ιράκ.

Έτσι η ηγεσία του ιρακινού στρατού αποφάσισε, να αντιμετωπίζει την σθεναρή αντίσταση των μαχητών της τζιχάντ, αναθεωρώντας τα σχέδιά της, εν όψει της δύσκολης συνέχεια που ακολουθεί στο πεδίο των μαχών και ζητώντας να έρθουν ενισχύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή του πολέμου, οι Κούρδοι πεσμεργκά έχουν κατακτήσει τα χωριά και την ύπαιθρο βορειοανατολικά της Μοσούλης. Στη συνέχεια, οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ κατά της Τρομοκρατίας (CTS), η «Gold Division» (μια επίλεκτη μονάδα ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών από έμπειρους Γάλλους στρατιωτικούς) , Κούρδοι μαχητές Peshmerga και σιίτες πολιτοφύλακες υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών ανατολικά της Μοσούλης.

Η παύση στη συνέχεια αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπίστουν άμεσα δύο προβλήματα: πρώτον, ο ιρακινός τακτικός στρατός, με την 16η Μεραρχία του στο βορρά και την 9η προς νότο, συνάντησε μεγάλη αντίσταση από εκατοντάδες βομβιστές αυτοκτονίας και χιλιάδες ελεύθερους σκοπευτές της οργάνωσης, αποτυγχάνοντας να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό προώθησης προς την καρδιά της πόλης με τις ειδικές δυνάμεις και δεύτερον, το πίσω μέρος των ειδικών δυνάμεων δεν καλυπτόταν πλέον έχοντας δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό.

Αισιοδοξία Ολάντ

Στο μεταξύ στην επίσκεψη στο Ιράκ τη Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε από το Ερμπίλ (μια πόλη 60χλμ μακριά από το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών), ότι είναι αισιόδοξος «για περαιτέρω πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας το 2017».

Ωστόσο, για την κατάσταση επιβράδυνσης της προέλασης στη Raqqa και τη Μοσούλη, τα λόγια του, φαίνονταν κάπως σουρεαλιστικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε το Ιράκ τη Δευτέρα για να χαιρετίσει τους Γάλλους στρατιώτες στη μάχη κατά της Daech. Παραδόξως αισιόδοξος, ο κ. Ολάντ προέβλεψε ότι το 2017 θα είναι μια «χρονιά νίκης κατά της τρομοκρατίας».

Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε ότι ο επόμενος στόχος – προφανώς μετά την κατάκτηση της Μοσούλης – «είναι η Raqqa», προσθέτοντας ότι «η Γαλλία συμμετέχει στο συνασπισμό στο Ιράκ, καθώς και στη Συρία». Ωστόσο, μόνο η Ρωσία έχει επίσημα την εντολή από το συριακό καθεστώς και τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο να παρέμβει στη Συρία.

Θυμίζουμε ότι η επίθεση στη Ράκκα (με την ονομασία Οργή του Ευφράτη που θα είναι περίπου το ίδιο πράγμα με την επίθεση που συνεχίζεται στο έδαφος του βορείου Ιράκ) έχει αναβληθεί για την Άνοιξη.

Σταδιακά πάντως, η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τις αποτυχίες των μονάδων του ιρακινού στρατού στην πρωτεύουσα της Daech (Μοσούλη) και γι’ αυτό έχει αποφασιστεί, η επιχείρηση Shamal (Chammal στα γαλλικά, που πήρε το όνομά της από τον βορειοδυτικό άνεμο που φυσά πάνω από το Ιράκ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου), να ενισχυθεί από 1200 Γάλλους στρατιώτες συν το πυροβολικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στήριξης στις τοπικές δυνάμεις, μέσω αεροπορικών επιδρομών και αποστολών αναγνώρισης των γαλλικών πυρηνικών τζετ Rafale, (36 στην αποστολή που ανεφοδιάζονται τώρα από τις βάσεις της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Υπό το φως των πραγματικών στοιχείων πάντως, η δεύτερη φάση της επίθεσης άρχισε, χωρίς να έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στη Μοσούλη. Κι εκτός από τη σφοδρή αντίσταση της Daech, το πλήθος της παρουσίας αμάχων στο Μαργαριτάρι του βορρά (Μοσούλη), επιβραδύνει την εξέλιξη της επιχείρησης και όπως όλα δείχνουν θα πάρει χρόνο, εβδομάδες, ίσως και μήνες, έως ότου έρθει η τελική νίκη για τον Διεθνή Συνασπισμό. Και όπως ο Γάλλος αρχηγός του κράτους, κ. Ολάντ εύστοχα επεσήμανε στον τελευταίο του χαιρετισμό ενόψει της Πρωτοχρονιάς, από το Elysee Palace, «δεν έχουμε τελειώσει με τη μάστιγα της τρομοκρατίας»…

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης