Παρουσία Βρετανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, την Τετάρτη, ειδική τελετή για τα 30 χρόνια από την επιτυχή έκβαση του πολέμου για τα νησιά Φώκλαντ. Εικόνες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δείχνει εκπροσώπους των Αρχών του νησιωτικού συμπλέγματος (γνωστού και ως Μαλβίνας) να καταθέτουν στεφάνια στους τάφους των πεσόντων Βρετανών στρατιωτών, εν μέσω έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 2 Απριλίου του 1982, δυνάμεις του Στρατού της Αργεντινής πραγματοποίησαν απόβαση στα νησιά, που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Λονδίνου.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας κατευθύνθηκαν προς το νησιωτικό σύμπλεγμα και ύστερα από 10 εβδομάδες έντασης και σποραδικών συγκρούσεων, στη διάρκεια των οποίων 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ο πόλεμος τερματίστηκε στις 14 Ιουνίου. Τα Φώκλαντ απέχουν περίπου 483 χλμ. από την Αργεντινή και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Βρετανίας από το 1833.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κόντρα ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την ευρωπαϊκή χώρα έχει φουντώσει, κυρίως λόγω των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προωθεί το Λονδίνο. Στα νησιά κατοικούν περίπου 3.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Δημοψήφισμα το 2013

Εν τω μεταξύ η τοπική κυβέρνηση των νησιών ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για «το πολιτικό καθεστώς» των νησιών, το πρώτο μισό του 2013.

«Αποφασίσαμε, με την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για τα Φώκλαντ, προκειμένου να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επιθυμία μας να παραμείνουμε μια υπερπόντια περιφέρεια της Βρετανίας με αυτόνομη κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των τοπικών Αρχών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, είχε επανειλημμένα τονίσει πως οι κάτοικοι του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το κατά πόσο επιθυμούν να αποτελούν τμήμα της Βρετανίας. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Kirchner, κατηγορεί το Λονδίνο για επεκτατική πολιτική και για λογικές που παραπέμπουν στην εποχή της Αποικιοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:
Φώκλαντ: «Φωτιά» στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας λόγω πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 07:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης