Κάνοντας χρήση του άρθρου 391 του Κανονισμού του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε στις αρχές της Ουκρανίας απόφαση του, με την οποία ζητείται η παροχή επαρκούς ιατρικής φροντίδας στην πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γιούλα Τιμοσένκο, που εκτίει ποινή επταετούς φυλάκισης και τριετούς αποκλεισμού, στις φυλακές Κασάνιβσκα της Ουκρανίας, ύστερα από την καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση των εισαγωγών φυσικού αερίου, τον Οκτώβριο του 2011.

Με την απόφαση του αυτή το Δικαστήριο απαιτεί η παροχή της ιατρικής φροντίδας στην Τιμοσένκο να δοθεί σε κατάλληλο ίδρυμα, μέχρι την οριστική εξέταση της προσφυγής της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας από το Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσφυγή της προς το Δικαστήριο, η Τιμοσένκο ισχυρίζεται ότι η καταδίκη της υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους, ότι δεν έχει ακόμη επανεξετασθεί η νομιμότητα της κράτησης της καθώς και ότι, στην περίπτωση της, έχουν παραβιασθεί μία σειρά άρθρα της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και οι διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Επικαλείται δε και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης της στις φυλακές και υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμία ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι ουκρανικές αρχές είναι υποχρεωμένες, μέχρι τις 22 Μαρτίου 2012, να απαντήσουν στο αν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων σχετικά με την Γιούλα Τιμοσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης