Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι πρόκειται να επανεκκινήσουν οι έρευνες για την υδροξυχλωροκίνη αναφορικά με τις πιθανές θεραπευτικές της ιδιότητες σε ασθενείς με Covid-19.

Το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να διακόψει τις διεθνείς μελέτες αφού εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα για το φάρμακο, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, ο Τέντρος είπε:

«Όπως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα εφαρμόστηκε μια προσωρινή παύση του βραχίονα υδροξυχλωροκίνης της δοκιμής, λόγω ανησυχιών που εγείρονται για την ασφάλεια του φαρμάκου. Αυτή η απόφαση ελήφθη προληπτικά κατά την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας. Η Επιτροπή Ασφάλειας και Παρακολούθησης Δεδομένων εξέτασε τα δεδομένα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα θνησιμότητας, τα μέλη της επιτροπής συνέστησαν πως δεν υπάρχουν λόγοι τροποποίησης του δοκιμαστικού πρωτοκόλλου. Η Εκτελεστική Ομάδα έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των σκελών της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση, που έλαβε χώρα σε συνέντευξη Τύπου, έρχεται μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του The Guardian, στο οποία έρχονται στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν πώς μία εταιρεία, η Surgisphere, επηρέασε αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, με βάση λανθασμένες εκτιμήσεις για τον Covid-19.

Τα δεδομένα που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως αποτέλεσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων που οδήγησαν σε αλλαγές στις πολιτικές θεραπείας του Covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία βρισκόταν επίσης πίσω από μια απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλον τον κόσμο να σταματήσουν τις δοκιμές της αμφιλεγόμενης φαρμακευτικής ουσίας υδροξυχλωροκίνης.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των μελετών της υδροξυχλωροκίνης ως δυνητικής θεραπείας για τον Covid-19 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών με κορωνοϊό.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Παρασκευή, η οποία περιέγραψε πώς σοβαρά άρρωστοι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν.

Πηγές: TheGuardian, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης