Κύκλο επαφών αρχικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα μεταβεί στην Κύπρο από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο κ. Έιντε θα έχει διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ. Την Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την επομένη θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους του Οργανισμού για να εξεταστεί η σημερινή κατάσταση και να μελετηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, μετά τις αναφορές του νέου προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα θα κινηθεί με «προσεκτικά βήματα» και θα επιχειρήσει, σε πρώτη φάση, να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και να «κρατηθεί ζωντανή» η διαπραγματευτική διαδικασία.

Κατά τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους Αναστασιάδη, Έρογλου, Βενιζέλο και Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να απευθύνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου νέα έκκληση για πρόοδο και για την ανάγκη ανάληψης «συγκεκριμένων βημάτων» στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης