Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αντλήσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για την ανέγερση του τείχους στο σύνορα με το Μεξικό. «Θα υπογράψω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος» ανακοίνωσε από το Λευκό Οίκο ο Τραμπ, υπογράφοντας κατόπιν το σχετικό διάταγμα.  

Ο αμερικανός πρόεδρος υπεράμυνθηκε της απόφασής του να αποσύρει πόρους από τον προϋπολογισμό του υπουργείο Άμυνας προκειμένου να κτίσει το τείχος, υποστηρίζοντας ότι οι στρατηγοί του είπαν «πως αυτό είναι πιο σημαντικό». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η εφημερίδα New York Times αποκάλεσε την απόφαση του αμερικανού προέδρου ως αντισυμβατική, καθώς ο Τραμπ παρακάμπτει μεν το Κογκρέσο στη διαμάχη αναφορικά με το τείχος, διαμάχη που είχε οδηγήσει το αμερικάνικο ομοσπονδιακό κράτος σε παύση λειτουργίας (shutdown) για περισσότερο από έναν μήνα, ωστόσο η απόφασή του ελέγχεται συνταγματικά. 

Κι αυτό, γιατί η χρήση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κρίνεται ότι αποτελεί υπέρβαση εξουσίας από τον πρόεδρο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «θα κερδίσει». Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτού του μέτρου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Αντιδρώντας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι η κρίση στα σύνορα που περιγράφει ο Τραμπ «δεν υπάρχει». «Ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το Κογκρέσο δεν μπορεί να αφήσει τον πρόεδρο να καταστρέψει το Σύνταγμα» σημειώνουν.  
 

«Αυτό είναι απλώς υφαρπαγή εξουσίας από έναν απογοητευμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει περάσει έξω από τα όρια του νόμου για να προσπαθήσει να πάρει αυτό που απέτυχε να επιτύχει στη συνταγματική νομοθετική διαδικασία» τονίζουν οι Πελόζι και Σούμερ.  

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης