Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ρωσικού ελικοπτέρου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017, 13:33
Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ρωσικού ελικοπτέρου
Ένα ρωσικό ελικόπτερο που είχε εξαφανιστεί την Πέμπτη ανοικτά του νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στην Αρκτική εντοπίστηκε και οι οκτώ επιβάτες του θεωρούνται νεκροί, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Το κέλυφος του ρωσικού ελικοπτέρου εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Χιρόντεν, σε βάθος 209 μέτρων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες διάσωσης, που διευκρινίζουν πως οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στον εντοπισμό των σορών των επιβατών οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Ρωσία, για πέντε μέλη πληρώματος και τρεις επιστήμονες, όλοι Ρώσοι.

Το ελικόπτερο, τύπου Mil Mi-8,εξαφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης δύο ή τρία χιλιόμετρα ανοικτά του Μπάρεντσμπουργκ, μιας ρωσικής μεταλλευτικής κοινότητας του Σβάλμπαρντ.

Το ελικόπτερο, που έχει τη μόνιμη βάση του κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, αναφέρθηκε ως αγνοούμενο κατά την επιστροφή του από το Πιραμίντεν, μια άλλη πρώην μεταλλευτική κοινότητα του Σβάλμπαρντ που έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα υποθαλάσσιο μικρορομπότ.
Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε αυτή την πολική περιοχή όπου επικρατεί σκοτάδι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αυτή την περίοδο του έτους.

Η συνθήκη του Παρισιού του 1920 απέδωσε στη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία του Σβάλμπαρντ αλλά εγγυάτο επίσης στους πολίτες όλων των χωρών που υπέγραψαν τη συνθήκη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τη δυνατότητα να ασκούν οικονομική δραστηριότητα στα εδάφη του.

Ως εκ τούτου η Ρωσία πραγματοποιεί εξορύξεις άνθρακα στο Μπάρεντσμπουργκ, μια κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες ρώσους και ουκρανούς μεταλλωρύχους, διασφαλίζοντας την παρουσία της σε μια στρατηγική περιοχή.

Το 2008 ένα άλλο ρωσικό Mil Mi8 είχε συντριβεί κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, προκαλώντας τον θάνατο τριών από τους εννέα επιβαίνοντες σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017, 13:37