Έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδής ομολόγου του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανν Λίντε ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ έκανε λόγο για σεβασμό της κυπριακής κυριαρχίας στην ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναφορές αυτές φέρεται να εξόργισαν τον Τούρκο διπλωμάτη ο οποίος ρώτησε «γιατί το λέτε αυτό, σας έδωσε κανείς εντολή;» καταγγέλλοντάς πως εκείνη φαίνεται να υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» του PKK και διερωτώμενος γιατί δεν μιλάει για τους Τουρκοκύπριους.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία, λέγοντας «αφού είστε τόσο ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;».

Η λέξη που εξόργισε τον Τσαβούσογλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την τουρκική «Haberler», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε από τη λέξη που χρησιμοποίησε η Σουηδή ομόλογός του. Όπως είπε, η λέξη «urge» (παροτρύνω) στη διπλωματία μεταφράζεται σαν να κοιτάζω αφ’ υψηλού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως θα μπορούσε να πει «καλώ» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία και διερωτήθηκε γιατί η Σουηδία υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στην τουρκική «Haberler» πως αφού η Σουηδή υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Κυπρίων, γιατί δεν μιλά και για εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος διερωτήθηκε αν οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται μερίδιο στον φυσικό πλούτο και διαπίστωσε πως η Σουηδία θέλει να δείξει αλληλεγγύη μόνο εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναρωτήθηκε γιατί δεν ασκεί η Σουηδή ομόλογός του κριτική και στην Ελλάδα, που, όπως ισχυρίστηκε, «βυθίζει τα πλοία τόσων προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στιγμιότυπο με την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης