Βολές εναντίον του NATO ότι προσπαθεί να «ρουφήξει» υποχρεωτικά την ΠΓΔΜ στους κόλπους του προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή του στα Βαλκάνια εξαπέλυσε η Ρωσία, σημειώνοντας πως τέτοιες ενέργειες επιδεινώνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η στάση της Συμμαχίας απέναντι στα Σκόπια αποδεικνύει πως η πολιτική «ανοιχτών θυρών» του NATO έχει εξελιχθεί σε εργαλείο για τον «έλεγχο γεωπολιτικών εδαφών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα κατηγορεί την Συμμαχία πως ρέπει προς μια στρατηγική περιορισμού της Ρωσία, που αντανακλά την λογική του διπολικού ανταγωνισμού που επικρατούσε επί Ψυχρού Πολέμου, παρά έναν πολυπολικό κόσμο.

Οι ηγέτες των 29 κρατών-μελών της Συμμαχίας προσκάλεσαν την ΠΓΔΜ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά την διήμερη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, που ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη.

Υπάρχουν φόβοι στην Δύση πως η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το ονοματολογικό που προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η σκοπιανή κυβέρνηση, με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει πως οιαδήποτε ανάμειξη από το εξωτερικό θα ήταν απαράδεκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα παραδοσιακά καταγγέλλει πως η εξάπλωση του NATO στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια συνιστά απόπειρα περικύκλωσης και περιορισμού της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης