Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελβετούς αξιωματούχους όσον αφορά στο περιεχόμενο της διμερής συμφωνίας για τη φορολόγηση υπηκόων της Γερμανίας που διατηρούν μυστικά καταθέσεις δισ. ευρώ σε ελβετικές τράπεζες.

Οι προσπάθειες του Βερολίνου να φορολογήσει εκατομμυριούχους που φοροδιαφεύγουν έχει προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις της Γερμανίας με την Ελβετία. Αυτή την εβδομάδα η Βέρνη προκάλεσε την έκρηξη του Βερολίνου, εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών εφοριακών που κατηγορεί ότι απέκτησαν παράνομα δεδομένα σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώνουν τα έσοδά τους από επενδύσεις όπου κι αν τις έχουν κάνει, αλλά πολλοί αποφεύγουν να καταχωρούν στις δηλώσεις τους τις καταθέσεις τους στην Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους είπε την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στους όρους μιας ενισχυμένης συμφωνίας.

Η Ελβετία πρόκειται να κατασχέσει από το 21% ως το 21% των καταθέσεων και επενδύσεων των γερμανών σε ένα εφάπαξ φόρο, έναντι του ποσοστού 19 ως 34% που προβλεπόταν προηγουμένως, και να μεταβιβάσει το ποσό στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Stern. Θα ακολουθήσει η φορολόγηση των κερδών των Γερμανών από τις επενδύσεις αυτές.

Συνολικά, εκτιμάται πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν κρύψει από 130 ως 180 δισ.
ευρώ σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Βάσει της διμερούς συμφωνίας τα εντάλματα σύλληψης των γερμανών εφοριακών θα καταστούν άκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης