Εντείνονται οι φήμες για πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 04:23
Εντείνονται οι φήμες για πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, και κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, επιτείνοντας την έντονη φημολογία περί στρατιωτικού πραξικοπήματος, μετά τις κατηγορίες περί «προδοσίας» που εξαπέλυσε το κόμμα του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το ZANU-PF, εναντίον του αρχηγού του στρατού.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε» είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του Reuters
σε οδό της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και ένα στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Στη συνέχεια ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Παρότι ο στρατός αναπτύχθηκε σε διάφορες τοποθεσίες στη Χαράρε, το επιτελείο δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για την τύχη του Μουγκάμπε, του προέδρου της Ζιμπάμπουε τα τελευταία 37 χρόνια, που παρότι χαίρει εκτίμησης στην Αφρική, διότι ηγήθηκε του αγώνα για την ανεξαρτησία, οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν για απόλυτο αυταρχισμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους Αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

«Ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η ανακοίνωση. «Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρέσβης διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους (σήμερα Τετάρτη)» προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσηςΖιμπάμπουε: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στη Χαράρε

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 04:27