Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη Β. Κορέα και εκπροσώπους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της ασιατικής χώρας στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Η.Π.Α., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την ΙΑΕΑ σε αυτές τις συνομιλίες, την ίδια στιγμή που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα μέσα στον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Υπηρεσία συζητά μια πρόσκληση από τη ΛΔΚ με τα ενδιαφερόμενα μέρη, που περιλαμβάνει την ΛΔΚ και τις Η.Π.Α.», δήλωσε εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, εκφράζοντας όμως και τις επιφυλάξεις της μήπως τελικά η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί τους επιθεωρητές ως μέσο για να «κερδίσει» χρόνο και απλώς να λάβει την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

«Αν οι Η.Π.Α. και η ΛΔΚ πραγματικά διέρχονται μια περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις τους, πώς μπορεί η ΙΑΕΑ να είναι βέβαια ότι δεν μπαίνει στη μέση αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Νέο κάλεσμα της Β. Κορέας προς την ΙΑΕΑ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 07:34

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης