Οι άνδρες της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ άρχισαν χθες Τρίτη να φέρουν οπλισμό στους δρόμους της Ουάσινγκτον, μια ριζοσπαστική αλλαγή, καθώς πλέον απομένει μία εβδομάδα πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Εθνοφρουρά αρχικά είχε ανακοινωθεί πως κινητοποιήθηκε για να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας και τη Δευτέρα ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, διοικητής του γραφείου της Εθνοφρουράς στο Πεντάγωνο, δήλωνε πως δεν είχαν άδεια να φέρουν οπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άδεια στην Εθνοφρουρά να φέρει οπλισμό και να κάνει συλλήψεις θα αποτελούσε μέτρο «της ύστατης προσφυγής» αν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, διαβεβαίωνε.

Δεν έχει εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο τα πράγματα άλλαξαν. Η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ωστόσο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας σημειώνουν ότι οι πιο ακραίοι οπαδοί του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλούν, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα κάνουν πορείες οπλισμένοι και ίσως καταφύγουν ξανά στη χρήση βίας, τόσο στην αμερικανική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεντάγωνο θα κινητοποιήσει περίπου 15.000 άνδρες της Εθνοφρουράς την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Οι πιο ριζοσπαστικοποιημένοι οπαδοί του προέδρου Τραμπ εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την 6η Ιανουαρίου, όταν οπαδοί του Τραμπ επιτέθηκαν και κατέλαβαν προσωρινά το Καπιτώλιο, έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, για να εμποδίσουν την κύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

Άνδρες της Εθνοφρουράς, χωρίς οπλισμό, βρίσκονταν ήδη στην Ουάσινγκτον, αλλά επενέβησαν πολύ αργά για να υποστηρίξουν την αστυνομία του Καπιτωλίου και να αποτρέψουν την εισβολή.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε χθες ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, στις οποίες θα ανατεθεί η προστασία του Κογκρέσου, αποφασίστηκε να φέρουν οπλισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης