Χιλιάδες ακτιβιστές –όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες- συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής βιοτεχνικής εταιρίας κολοσσού Monsanto, σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Την εκδήλωση οργανώνει η ΜΚΟ «march against Monsanto» με παρακλάδια σε χώρες από τον Καναδά, το Μεξικό και την Αργεντινή, ως το Παρίσι και τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εφετινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως διαπιστώνει κάποιος με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, κάλυψε μόνο το ρωσικό RT.com, χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη… «Είναι πολλά τα λεφτά», όπως ακούγεται σε μια παλιά ελληνική ταινία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η Monsanto

Είναι η μεγαλύτερη από τις αποκαλούμενες “Big 6” Biotech Corporations, μαζί με τις BASF, Bayer, Dow Chemical Company, Dupont, and Syngenta. Αποκαλούνται έτσι, επειδή κυριαρχούν στον χώρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως σπόρων και λιπασμάτων στον χώρο της βιοτεχνικής βιομηχανίας.

​Η Monsanto είναι μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας, που συνδέεται με την κατασκευή των επιβλαβών χημικών ουσιών και βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης λόγω της κατασκευής γενετικά τροποποιημένων οργανισμώνΗ Monsanto είναι μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας, που συνδέεται με την κατασκευή των επιβλαβών χημικών ουσιών και βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης λόγω της κατασκευής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Πριν βυθίσει τα δόντια της στη βιοτεχνολογία και γίνει το πρόσωπο της βιομηχανικής γεωργίας, η Monsanto ήταν απλή χημική επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 1901 και σταδιακά πέρασε να γίνει το κύριο μέτωπο της διαμάχης.

Η Monsanto ήταν η επιχείρηση που κατασκεύασε και πώλησε αυτό που αποκλήθηκε το «πορτοκάλι πρακτόρων», ουσία που περιείχε τα μεγάλα ποσά διοξίνης, η οποία είναι μια καρκινογόνος. Το πορτοκάλι πρακτόρων είχε χρησιμοποιηθεί από το στρατό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να ακρωτηριασθούν 40.000 άνθρωποι χώρια τα γεννετικά προβλήματα που προκλήθηκαν σε 500.000 παιδιά (φυσική κοινωνία, W/D).

Η Monsanto πώλησε επίσης το DDT, PCBs, την ασπαρτάμη και μια αμφισβητούμενη ορμόνη γαλακτοκομικών αγελάδων: rBGH. Όλες αυτές οι ουσίες απαγορεύονται σε πολλές χώρες για τα δυσμενή αποτελέσματα τους στο περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.

Με αυτό το ιστορικό, δεν προκαλεί έκπληξη ότι όταν η Monsanto πώλησε το τμήμα των χημικών ουσιών και πλαστικών στη δεκαετία του ’80 και αποφάσισε να επενδύσει στη βιοτεχνολογία και τη βιογενετική έρευνα. Η Monsanto έχει ένα ιστορικό να διευθύνει την επιχείρηση πολύ επιθετικά. Η επιχείρηση ήταν γνωστή για μηνύσεις εναντίον αγροτών για δήθεν παραβιάσεις «συμφωνιών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».

Αυτές οι παραβάσεις καλύπτουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους που ενσκύπτουν επάνω σε τομείς ανυποψίαστων αγροτών, οι οποίοι μηνύονται ακόμη και επειδή «φυτεύουν σπόρους που δεν αγόρασαν». Βάσει ειδικής νομοθεσίας που έχει γίνει προς όφελος της εταιρίας…

Επιπλέον, η προσέγγιση Monsanto στη βιομηχανική γεωργία είναι ένα μονοπώλιο. Η επιχείρηση παράγει 90% των γενετικά τροποποιημένων σπόρων παγκοσμίως, και από το 2013, ελέγχει συνολικά την αργεντινή βιομηχανία φασολιών σόγιας.

Γιατί οι διαδηλώσεις;

Οι άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στη Monsanto επειδή γνωρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένους σπόροι είναι επισφαλείς. Ενώ η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί πως οι γενετικά-τροποποιημένες συγκομιδές είναι επιβλαβείς για τις ανθρώπινες υγείες, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι είναι κατάλληλες για τους ανθρώπους.  Αυτός ο φόβος στηρίζεται σε διάφορα άρθρα σε περιοδικά που χειρίζονται το θέμα και που υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από τροποιημένους σπόρους δεν είναι εγγυημένα ασφαλή.

Η Monsanto για να αντικρούσει τα επιχειρήματα αυτά πληρώνει έρευνες που υποστηρίζουν το αντίθετο, για να ανατρέψει αυτές οι πεποιθήσεις.

Η πραγματικότητα κρύβεται στο ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις έρευνες αυτές. Καθώς και ότι η Μονσάντο έχει χρηματοδοτήσει την πολιτική καριέρα ισχυρών κοινοβουλευτικών ανδρών και έχει στενούς δεσμούς με θεσμούς όπως η ΕΡΑ, ο θεματοφύλακας των ασφαλών φαρμάκων στις ΗΠΑ.
Αυτός ο φόβος είναι φυσικός. Οι γενετικά κατασκευασμένες συγκομιδές ανθεκτικότερες, και στα ανθεκτικότητα ζιζανιοκτόνα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τα ζιζάνια. σχεδιάζονται για να παραγάγουν τα φυτοφάρμακα έτσι στην πραγματικότητα παίρνουν τη θέση των ανθεκτικών παράσιτων.

​Η Monsanto αντιπροσωπεύει την εταιρία που καθοδηγείται από την πλεονεξία. Επιδιώκει να μονοπωλήσει την παγκόσμια αγορά σπόρου των γενετικά μεταλλαγμένων, κάτι που ήδη έχει κατορθώσει σε μερικές χώρες μέσω ανήθικων πρακτικώνΗ γενετική ανάμιξη και τα ζιζανιοκτόνα που σχεδιάζονται από τη Monsanto παράγει διάφορα υποπροϊόντα, όπως ένα είδος ανθεκτικών-ζιζάνιων, τα οποία σύμφωνα με την επιχείρηση, δεν θα δημιουργούνταν όταν παρουσίασε η επιχείρηση τα προϊόντα της για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’90.

Ουσιαστικά, η Monsanto αντιπροσωπεύει την εταιρία που καθοδηγείται από την πλεονεξία. Επιδιώκει να μονοπωλήσει την παγκόσμια αγορά σπόρου των γενετικά μεταλλαγμένων (GM). Κάτι που ήδη έχει κατορθώσει σε μερικές χώρες μέσω ανήθικων πρακτικών.

Η Monsanto επίσης ανοιχτά αρνείται να ονομάσει τα γενετικά-τροποποιημένα τρόφιμα, αναφέροντας ότι θα ενστάλαζε το φόβο στις καρδιές των καταναλωτών και θα τα αποθάρρυνε από την αγορά των προϊόντων της.  Αυτό έχει εξαγριώσει τις οργανώσεις εκείνες που απαιτούν την κατάλληλη ένδειξη στη συσκευασία ως τμήμα του δικαιώματός τους να αναγνωρίζουν τι τρώνε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης