Ένα «ενιαίο σχέδιο δράσης» θέτουν ως στόχο Ιταλία και Γερμανία, όπως τόνισαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα (20/12) στη Ρώμη.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά τους τομείς της οικονομίας, της οικολογικής μετάβασης και των διεθνών θεμάτων. «Δεν αποφασίσαμε ακόμη αν θα λάβει τη μορφή συμφώνου, πρωτοκόλλου συνεργασίας ή κάποια άλλη, είμαστε στην αρχή της όλης αυτής πορείας», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μιλάμε με μία και μόνον φωνή», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η εποχή μετά την πανδημία δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρηματοδοτήσουν σχέδια και δράσεις χωρίς προηγούμενο. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο με νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μπορεί να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί συμφωνία, είναι απλούστερο απ’ ό,τι σε άλλους τομείς».

Στο θέμα αυτό, οι θέσεις των δύο χωρών δεν ταυτίζονται. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η Ευρώπη, πλέον, εγγυάται σε όλους τη δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματά τους» και ότι «οι κανόνες έχουν την ευελιξία τους, βάσει της οποίας μπορούμε να κινηθούμε και στο μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι αύριο, στη Γερμανία, μπορεί να αποφασιστούν περαιτέρω περιορισμοί και απαγορεύσεις. Ο δε Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα συζητηθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, στις 23 του μηνός, και θα αποφασιστεί αν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Ο Γερμανός καγκελάριος, τέλος, εξέφρασε θαυμασμό για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τη χώρα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης