Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν οι αρχηγοί εννέα ευρωπαϊκών κρατών-μελών της συμμαχίας, με κοινή δήλωση που εξέδωσαν την Κυριακή καλώντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ενισχύσουν με εξοπλισμό το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας δημοσίευσαν κοινή τους δήλωση στους ιστοτόπους τους την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση σημειώνει ότι οι ηγέτες αυτών των χωρών «επισκέφτηκαν το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου και είδαν με τα μάτια τους τις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας». Παράλληλα οι ηγέτες των χωρών εξέφρασαν την υποστήριξή τους για «την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία».

Αναλυτικά όσα ανέφεραν:

«Εμείς, οι Πρόεδροι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, χώρες των οποίων οι ηγέτες επισκέφθηκαν το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, και για το λόγο αυτό εκδίδουμε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις ρωσικές προσπάθειες προσάρτησης οποιουδήποτε ουκρανικού εδάφους.

Υποστηρίζουμε σταθερά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2008 στο Βουκουρέστι σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας.

Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής εισβολής, απαιτούμε από τη Ρωσία να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όλοι όσοι διαπράττουν εγκλήματα επίθεσης πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης