Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011, στις 05:40 τα ξημερώματα, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.

Σύμφωνα τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Βοήθεια από άλλες χώρες
Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοία με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt, ωστόσο ακολούθησε και βοήθεια από την Ελλάδα.

Πένθος και διαμαρτυρίες

Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως τη Τετάρτη 13 Ιουλίου.

Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν τη παραίτηση της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης