Ένα βήμα προς την έναρξη δίκης σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ έγινε την Τετάρτη, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή των συνηγόρων του με σκοπό να εμποδιστεί η διαδικασία και αποφάσισε να διαβιβάσει τον φάκελο στο Κογκρέσο, όπου πάντως οι πιθανότητες να προχωρήσει θεωρούνται μηδενικές.

Η ψηφοφορία διακόπηκε όταν το αποτέλεσμα ήταν 7-1 εναντίον της προσφυγής, κάτι που επέτρεψε τη διαβίβαση του αιτήματος για την προσαγωγή του προέδρου σε δίκη στην κάτω Βουλή, που είναι η μόνη η οποία μπορεί να εγκρίνει την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί στην Μπραζίλια και θα ψηφίσουν ακόμη τρεις δικαστές. Άλλοι θεωρητικά μπορεί να αλλάξουν τη στάση τους, σενάριο πάντως μάλλον απίθανο.

«Τον λόγο έχει η Βουλή», είπε ο δικαστής Χομπέρτου Μπαρόζου.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου σηματοδοτεί μια ήττα για τον 76χρονο Τέμερ, ο οποίος εντείνει τις προσπάθειές του να αποτρέψει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της θητείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών κάνουν δεκτό το αίτημα, ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από την εξουσία για έξι μήνες προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη του. Πάντως το ενδεχόμενο αυτό το αποκλείουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, υπενθυμίζοντας την ευρεία υποστήριξη που διαθέτει ο Τέμερ στην κάτω Βουλή. Τον Ιούνιο, το προηγούμενο αίτημα ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη για «παθητική διαφθορά» απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Το νέο αίτημα αφορά δύο άλλες κατηγορίες, την «παρακώλυση της δικαιοσύνης» και τη «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Ο πρόεδρος Τέμερ φέρεται να ήταν βάσει του κατηγορητηρίου «αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης» που καταχράστηκε τουλάχιστον 158 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αφορά πληρωμές κάτω από το τραπέζι από ιδιωτικές εταιρείες για να εξασφαλίζουν αναθέσεις συμβάσεων από δημόσιες επιχειρήσεις, πάνω απ’ όλα της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Πετρομπράς.

Δικηγόροι του Τέμερ είχαν υποβάλει προσφυγή για να εμποδίσουν τη διαδικασία προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί παράτυπα. Αλλά η πλειοψηφία των μελών του ανώτατου δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ο φάκελος μπορεί να υποβληθεί στη Βουλή πριν εξεταστεί αυτή η διάσταση της υπόθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης