Ένα πρώτο φορτίο οξυγόνου για ιατρική χρήση εστάλη από τη Χιλή για τους ασθενείς με COVID-19 στο γειτονικό της Περού, όπου η ζήτησή του εκτινάχθηκε στα ύψη, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Οι πρώτοι 40 τόνοι οξυγόνου που εισάγονται από τη Χιλή βρίσκονται ήδη στο έδαφός μας», δηλώνει σε μήνυμά του χθες στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Φρανσίσκο Σαγκάστι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Περού οι ελλείψεις σε οξυγόνο για τους ασθενείς με COVID-19 έχουν οδηγήσει σε αναμονή τεσσάρων ημερών για την εκ νέου τροφοδότηση των συσκευών. Η ζήτηση για οξυγόνο αυξήθηκε κατά 200% από τότε που άρχισε το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα.

«Είμαστε ευγνώμονες στην αδελφή μας χώρα στον νότο για τη βούλησή της να μας βοηθήσει», σημειώνει ο Σαγκάστι, διευκρινίζοντας ότι παρόμοιο φορτίο θα εισάγεται κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Η παράδοση του πρώτου αυτού φορτίου έγινε με φορτηγά και αυτό προορίζεται για έξι νοσοκομεία της πρωτεύουσας Λίμα και γειτονικών της περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Περού έχει σήμερα σχεδόν 100.000 ανθρώπους που νοσούν με COVID-19, οι 15.000 από τους οποίους νοσηλεύονται, γεγονός το οποίο προκαλεί κορεσμό στις υπηρεσίες υγείας της χώρας αυτής των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία έχουν καταγραφεί περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περισσότεροι από 45.000 θάνατοι από την COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου πλήττει επίσης και άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό θανάτων από την COVID-19, η Κολομβία και η Αργεντινή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης