Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, έμεινε στην ιστορία για τη συμμετοχή του στο κίνημα της 26ης Ιουλίου του 1959 που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Σε αυτό μετείχε προσφέροντας αρχικά τις ιατρικές του γνώσεις ενώ αργότερα ορίστηκε διοικητής των ανταρτών. Υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις και το 1965 έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και τελικά δολοφονήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες  του νεκρού Τσε Γκεβάρα βρέθηκαν μέσα σε ένα πακέτο πούρων στην ισπανική ΣαραγόσαΣήμερα, 47 χρόνια μετά τον θάνατο του γνωστού αγωνιστή, η ισπανική εφημερίδα El Pais φέρνει στο φως αδημοσίευτες φωτογραφίες-ντοκούμεντο της σορού του Τσε.

Τα πλάνα είχαν ληφθεί από φωτορεπόρτερ που έδωσε τα αντίγραφα τους σε ιερέα, φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.Τα καρέ βρέθηκαν μέσα σε ένα πακέτο πούρων στην ισπανική Σαραγόσα. Στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα, Ταμάρα Μπούνκε.

Το δημοσίευμα της ισπανικής El Pais

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες από τις φωτογραφίες είναι γνωστές ή αναγνωρίσιμες, άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα, Ταμάρα Μπούνκε.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι περισσότερες είναι από τη σορό που έχει τοποθετηθεί για «επιθεώρηση» και «επίδειξη» από αστυνομικούς -εξ ου και ορισμένες είναι αναγνωρίσιμες.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα.

Οι φωτογραφίες, όπως αναφέρει η El Pais, έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Δείτε τις φωτογραφίες

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο φωτογράφος του Τσε
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, 21:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης