Προκαλεί εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν με νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, μιλώντας στην 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ.

Επιθετικότερος παρά ποτέ και σε πλήρες εθνικολαϊκιστικό παραλήρημα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την επιθετική του ρητορική έναντι της Ελλάδας, διανθίζοντας όμως τον λόγο του με ύβρεις και χυδαίους χαρακτηρισμούς. Πρόκειται για εκτροχιασμό που υποδηλώνει πως μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Τουρκίας προετοιμάζει την κοινή του γνώμη με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης και όχι την εκτόνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια και στο πρόσφατο παρελθόν ο Ερντογάν χαρακτήριζε την Άνγκελα Μέρκελ και τους Γερμανούς ως Ναζί, αν και στη συνέχεια αναζωπύρωσε τις σχέσεις του με το Βερολίνο. Παρ΄ όλα αυτά είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Τουρκίας «διασχίζει τον Ρουβίκωνα» υιοθετώντας ένα επιθετικό όσο και χυδαίο λεξιλόγιο που οδηγεί αναπόφευκτα σε κορύφωση της έντασης.

Διαβάστε μερικές από τις «φράσεις-κλειδιά» της εμπλουτισμένης με νέους επιθετικούς χαρακτηρισμούς ρητορικής του προέδρου της Τουρκίας:

«Αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο. Σφυρίζουν μέσα στο νεκροταφείο (άμεση αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο φόβος δεν ωφελεί στον θάνατο. Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται».

«Όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στην κυριαρχία και τα συμφέροντα κανενός κράτους, έτσι δεν θα υποχωρήσουμε και για τα δικά μας. Θα κάνουμε οτιδήποτε και τους καλούμε να συμμαζευτούν, να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή».

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της οποίας η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα πρέπει να δοκιμαστούν. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αν λέμε κάτι, σημαίνει πως το κάνουμε και πληρώνουμε και το τίμημα. Αν υπάρχει κανείς που θέλει να μας αντιμετωπίσει και να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει. Αν δεν υπάρχει, ας φύγουν από μπροστά μας να κάνουμε τη δική μας δουλειά».

«Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας».

«H Ελλάδα είναι ανάξια απέναντι στη βυζαντινή κληρονομιά. Συνεχιστής του Βυζαντίου ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Αθήνα αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία και δρα ως ψευτόμαγκας στη Μεσόγειο».

«Η Τουρκία θα πάρει όσα δικαιούται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση».

Μπορεί τα νοήματα να είναι επαναλαμβανόμενα και να εντάσσονται στην πάγια ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν.  Το στοιχείο όμως που επιφέρει σημαντική αλλαγή στην επιθετική ρητορική είναι η χρήση εκφράσεων που τείνουν να ταυτιστούν ακόμα και με βωμολοχίες. Οι παραπάνω δηλώσεις εκχυδαΐζουν κάθε πολιτικό λόγο και ευτελίζουν κάθε ιστορική αναφορά οδηγώντας αναπόφευκτα στο συμπέρασμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια δυναμική συσπείρωσης της τουρκικής κοινής γνώμη επ’ ευκαιρία της επετείου της Μάχης του Μαντζικέρτ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης