Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει πως η διαδικασία συνεχίζεται και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας αναμένονται την Πέμπτη, ενώ ο οργανισμός εξακολουθεί να πιστεύει πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. 

«Μία κατάσταση σαν αυτή δεν είναι απροσδόκητη. Όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ανθρώπους, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά παρενεργειών» είπε η Ίμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, και εξήγησε ότι οι ρυθμιστικές Αρχές όπως ο ΕΜΑ έχουν τον ρόλο να διαπιστώσουν εάν οι παρενέργειες αυτές προκλήθηκαν πράγματι από το εμβόλιο ή εάν πρόκειται για συγκυρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί του ΕΜΑ θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα, Τρίτη, για να εξετάσουν τα δεδομένα, και θα φτάσουν σε συμπέρασμα μετά την επόμενη σύσκεψη της Πέμπτης, έπειτα από την οποία θα ενημερωθεί και ο κόσμος σχετικά, σύμφωνα με όσα είπε η Ίμερ Κουκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει πρώτα να έχουμε τα δεδομένα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα μέχρι να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση» είπε η Κουκ.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις. Δεν έχουν εμφανιστεί στις κλινικές δοκιμές και δεν αναφέρονται ως γνωστές ή αναμενόμενες παρενέργειες με αυτό το εμβόλιο. Σε κλινικές δοκιμές τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχουν δείξει πολύ μικρό αριθμό θρομβώσεων. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων συνολικά στους εμβολιασμένους ανθρώπους φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό» διευκρίνισε η Ίμερ Κουκ.

Η Ίμερ Κουκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δεδομένα που να αποδεικνύουν πως παρενέργειες τέτοιου τύπου προκαλούνται από τα εμβόλια, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια. «Είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι η αναλογία οφέλους-ρίσκου παραμένει θετική» είπε η Κουκ και τόνισε πως ο ΕΜΑ παραμένει πεπεισμένος πως αυτό ισχύει ακόμη, όμως πρόκειται για σοβαρό θέμα που απαιτεί σοβαρή επιστημονική εξέταση.

Η Κουκ ανέφερε ότι περιστατικά θρόμβωσης, «μερικά με πολύ ασυνήθιστα χαρακτηριστικά», έχουν συμβεί σε «πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο». Τόνισε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην ΕΕ για διάφορους λόγους και ότι η επιτροπή αξιολογεί εάν το εμβόλιο «μπορεί να προκάλεσε τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή αν τα συμβάντα οφείλονται σε άλλες αιτίες».

Όσον αφορά τη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθούν τα κράτη της ΕΕ, η Ίμερ Κουκ είπε ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαθέσιμων πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο. «Είναι δικαίωμα της κάθε χώρας να το κάνει» προσθέτει. «Είναι δική μας ευθύνη να επικεντρωθούμε στην επιστήμη που σχετίζεται με αυτούς τους κινδύνους και να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν εάν σχετίζονται αιτιωδώς με το εμβόλιο» επισημαίνει.

Η Κουκ αναγνωρίζει ότι ορισμένες παρτίδες έχουν κινήσει υποψίες πως ευθύνονται για ανεπιθύμητες ενέργειες για την υγεία και ότι αυτό αποτελεί μέρος της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του EMA. Η εκτελεστική διευθύντρια είπε ότι ο EMA διερεύνησε αρχικά εάν μεμονωμένες παρτίδες προκαλούσαν ανεπιθύμητα συμβάντα, αφού η Αυστρία απαγόρευσε μια παρτίδα, και ότι καθώς αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά «εμπλέκονται περισσότερες παρτίδες και επομένως δεν είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται μία συγκεκριμένη παρτίδα».

«Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Εάν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι απαραίτητη μια πρόσθετη προειδοποίηση, θα το εξετάσουμε. Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε. Εξαρτάται πραγματικά από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων» ανέφερε η Ίμερ Κουκ.

Ερωτηθείσα πόσες περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων έχουν εμφανιστεί, η Κουκ δήλωσε ότι οι αριθμοί είναι «πολύ, πολύ δυναμικοί» και ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου υπήρχαν 30 αναφερόμενες περιπτώσεις, μεταξύ περίπου πέντε εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν. Ωστόσο έχουν αναφερθεί επιπλέον περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε αυτός ο αριθμός είναι πιθανώς υποτιμημένος, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης