Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι η αξιοπιστία της Βρετανίας διακυβεύεται αναφορικά με τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή και αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, με άλλες χώρες να παρακολουθούν στενά.

Ο Μακρόν δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων είναι σημαντικό. «Μην έχετε αυταπάτες, αυτό δεν αφορά μόνο τους Ευρωπαίους αλλά όλους τους εταίρους τους», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή όταν περνάς χρόνια διαπραγματεύοντας μια συνθήκη και τότε, λίγους μήνες αργότερα μετά κάνεις το αντίθετο από αυτό που αποφασίστηκε προς τις πτυχές που σου ταιριάζουν τουλάχιστον, αυτό δεν είναι οιωνός της αξιοπιστίας σου».

Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο απείλησε ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης