Από την Ελβετία έως την Ισπανία ταξίδεψε αεροσκάφος τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια, στο πλαίσιο του πρώτου διηπειρωτικού ταξιδιού του, για το οποίο δεν χρειάστηκε ούτε μία σταγόνα καυσίμου.

Το Solar Impulse είναι το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος που διασχίζει τη Μεσόγειο, σε ένα ταξίδι διάρκειας 20 ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πειραματικό αεροσκάφος αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από την Παγιέρν της Δυτικής Ελβετίας με προορισμό το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης. Πίσω από το πηδάλιο καθόταν ο Ελβετός επιχειρηματίας και λάτρης της περιπέτειας Αντρέ Μπόρσμπεργκ, ένας από τους ιδρυτές του ομίλου Solar Impulse, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έφερε σε πέρας την πρώτη πτήση διάρκειας άνω των 24 ωρών με ηλιακό αεροσκάφος. Ο Μπόρσμπεργκ, πρώην πιλότος της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας θα παραδώσει τα ηνία στο συνάδελφό του, Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος θα ολοκληρώσει το δεύτερο σκέλος της πτήσης, προς το Μαρόκο.

Το ταξίδι δεν ξεκίνησε υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς στην Παγιέρν επικρατούσε ομίχλη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η απογείωση να καθυστερήσει κατά δύο ώρες, δείχνοντας πόσο ευάλωτο είναι το μονοθέσιο αεροπλάνο. «Δεν μπορούμε να πετάξουμε μέσα στα σύννεφα γιατί (το Solar Impulse) δεν σχεδιάστηκε για κάτι τέτοιο» παραδέχθηκε ο Μπόρσμπεργκ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης