Οι αίθουσες επειγόντων περιστατικών και τα νοσοκομεία της Ελβετίας είναι πιο ήσυχα απ΄ ό,τι συνήθως παρά τη συρροή ασθενών της COVID-19, μια ανησυχητική ένδειξη που ορισμένοι γιατροί λένε ότι μπορεί να σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι από άλλες παθήσεις.

Ανήσυχο για την τάση αυτή εν μέσω πανδημίας, το προσωπικό του νοσοκομείου Cardiocentro στο νότιο καντόνι του Τιτσίνο, που συνορεύει με τη σκληρά πληγείσα Ιταλία, κάλεσε τους τακτικούς ασθενείς του να έρθουν στο νοσοκομείο για να τους εξετάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από αυτούς υπέφερε αθόρυβα από ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα στο σπίτι για ημέρες και, όταν πείστηκε να πάει στο νοσοκομείο, εγχειρίστηκε επειγόντως. Ένας άλλος πέθανε προτού πάει στο νοσοκομείο.

«Πολλοί ασθενείς μας λένε “περίμενα επειδή φοβάμαι μήπως έρθω σε επαφή με ασθενή του COVID”» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζιοβάνι Πεντρατσίνι, πρόεδρος της ελβετικής καρδιολογικής εταιρείας και επικεφαλής καρδιολογίας στο κέντρο του Τιτσίνο, το οποίο δέχεται επίσης ασθενείς της COVID-19. «Ο κίνδυνος είναι πολλοί ασθενείς να υποφέρουν ή να πεθαίνουν στο σπίτι όταν θα έπρεπε να πάνε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν περισσότεροι από το κανονικό θάνατοι που δεν συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα συστήματα υγείας πλημμυρίζουν, και εξέδωσε οδηγίες προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως τα νοσοκομεία της εύπορης Ελβετίας αντέχουν καλά, παρά τα περισσότερα από 22.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, και τα περισσότερα έχουν εφεδρική ικανότητα. Η ελβετική τάση δίνει μια ιδέα για τις έμμεσες και πιθανόν μοιραίες επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Ολιβιέ Μιούλερ, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης (CHUV), δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS ότι ο αριθμός των ασθενών με έμφραγμα μειώθηκε κατά 35%. «Είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας για εμάς», είπε. «Έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις για υπερβολική θνησιμότητα που δεν συνδέεται με τον COVID-19».

Οι ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν μειωθεί κατά το ένα πέμπτο, ανέφερε η αντίστοιχη επιστημονική εταιρεία της Ελβετίας. Η ανησυχία για τα νοσοκομεία είναι κατανοητή, καθώς οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν από επιπλοκές αν προσβληθούν από την COVID-19, μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια.

Αντίθετα με την Κίνα, που διαχώρισε την υγειονομική φροντίδα ασθενών με COVID-19 από τα γενικά νοσοκομεία, αυτό δεν ήταν πάντοτε πρακτικό να γίνει στην Ευρώπη, αν και Ελβετοί εργαζόμενοι στην υγεία υποστηρίζουν τη μεικτή προσέγγιση.

Η μείωση από 10 έως 30% της δραστηριότητας στις αίθουσες επειγόντων περιστατικών στο CHUV μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τα λιγότερα ατυχήματα που συνδέονται με την άθληση, την οδήγηση και το αλκοόλ, δήλωσε ο καθηγητής Πιερ-Νικολά Καρόν, επικεφαλής αίθουσας επειγόντων περιστατικών. Οι εγχειρήσεις ρουτίνας έχουν επίσης αναβληθεί.

«Βλέπουμε ασθενείς που δεν έχουν COVID-19 να έρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά στην πορεία της ασθένειάς τους» δήλωσε ο Τιερί Φουμό, επικεφαλής μονάδας εντατικής φροντίδας στη Νιόν και πρόεδρος της Ελβετικής Ιατρικής Εταιρείας Εντατικής Φροντίδας. «Αυτή είναι πιθανόν μία από τις αντίστροφες επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού (του κορωνοϊού)».

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας που κάλεσαν τους πολίτες να μην επιβαρύνουν αχρείαστα τις ιατρικές υποδομές στη διάρκεια της κρίσης προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι μια επίσκεψη στον γιατρό ή σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών, ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεν πρέπει να αναβάλλεται.

«Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό: από τον φόβο του κορωνοϊού, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφεύγουν να ζητούν ή να χρησιμοποιούν την αίθουσα επειγόντων περιστατικών» δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, ο «τσάρος» του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Η Ελβετία έχει καταγράψει 705 θανάτους από την COVID-19 και 22.789 μολύνσεις συνολικά. Τα στοιχεία για τις αιτίες θανάτου συνολικά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης