Μία πρωτότυπη, όσο και αποτελεσματική λύση βρήκε ο υπουργός Παιδείας του Μπουένος Άιρες, προκειμένου να βάλει τέλος στο κύμα απεργιών των εκπαιδευτικών, που ταλάνιζαν την πρωτεύουσα της Αργεντινής

Μόλις ο Esteban Bullrich κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε να δράσει ρηξικέλευθα, καθώς ήταν ο τρίτος υπουργός που ανέλαβε το εν λόγω πόστο σε διάστημα μόλις 12 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία απλή κίνηση ήταν αρκετή, προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου και των 17 συνδικάτων εκπαιδευτικών του Μπουένος Άιρες.

Ο Esteban Bullrich έδωσε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου σε καθέναν από τους διδάσκοντες στα 1.200 σχολεία της πρωτεύουσας, δίνοντάς τους την άδεια να επικοινωνούν μαζί του κάθε φορά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Και ως εκ θαύματος… ο αριθμός των απεργιών μειώθηκε από 14 τον χρόνο σε… καμία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, σχόλια ή παράπονα, να μου τηλεφωνήσετε», είπε στους καθηγητές.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων, ο κ Bullrich ανέφερε ότι αρχικά δέχτηκε κατακλυσμό κλήσεων, για θέματα όπως οι μισθοί, τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων και τις διαφωνίες σχετικά με τις αποζημιώσεις.

Βλέποντας τον υπουργό να απαντά στις κλήσεις τους προσωπικά ή να τους καλεί πίσω κάθε φορά που έβλεπε αναπάντητη, οι εκπαιδευτικοί έμειναν έκπληκτοι.

Ένας δάσκαλος που κάλεσε στις 2:00 τα ξημερώματα, ξαφνιάστηκε μόλις έλαβε τηλεφώνημα από τον υπουργό 15 λεπτά αργότερα, προκειμένου να μιλήσουν για την καθυστέρηση της αμοιβής του.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήξεραν αν απαντούσα στα αλήθεια ο ίδιος. Αυτός ο άνθρωπος με κάλεσε στις 2:00 τα ξημερώματα και με κατηγόρησε: “Μου χρωστάς λεφτά”. Γι’ αυτό και τον κάλεσα στις 2:15 και του είπα: “Γεια σας, είμαι ο υπουργός Παιδείας”. Πρώτα υπήρξε σιωπή στη γραμμή και στη συνέχεια πήρα τα στοιχεία του και λύσαμε το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η σχέση βελτιώθηκε ριζικά όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι κάποιος τους άκουγε», είπε.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τρελό, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια. Οι εκπαιδευτικοί είναι μια κλειστή κοινότητα. Τώρα, αν έχουν ερωτήσεις, οι άνθρωποι μπορούν να μου τηλεφωνήσουν», πρόσθεσε.

Έπειτα από την πρωτοβουλία του υπουργού ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των κλήσεων έχει μειωθεί σε 80 έως 100 την ημέρα.

Ο κ Bullrich ανέφερε ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης επηρεάζεται από το χαμηλό ηθικό των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί στην Αργεντινή μπορεί να αισθάνονταν απογοητευμένοι. Νόμιζαν ότι οι πολιτικοί έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση, ότι δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το τι συμβαίνει στα σχολεία».

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης