Ένα 24ωρο πριν την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιχειρεί με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu να εκτονώσει την ένταση αλλά και να διαβεβαιώσει την Άγκυρα πως εάν αυτή το επιθυμεί και το επιδιώξει, θα μπορεί να βρίσκεται εντός παιχνιδιού και να συμμετέχει στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση θα περιστραφεί γύρω από τα κρισιμότερα σημεία που προκαλούν αδιέξοδο στη διαμόρφωση πλαισίου επίλυσης του ΚυπριακούΗ συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα μετά την ιστορική, όπως προδιαγράφεται, τριμερή σύνοδο Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στην Ιερουσαλήμ με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ραντεβού αυτό έρχεται να σφραγίσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία στρατηγικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας που προκύπτουν την τελευταία περίοδο στην ανατολική  Μεσόγειο, όχι μόνον λόγω του εμπολέμου στη Συρία αλλά κυρίως εξαιτίας των ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Υπό τη σκιά λοιπόν αυτής της συνόδου της Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Μαρτίου η συνάντηση της Αττάλειας όπου οι Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Τσαβούσογλου θα συζητήσουν επί δύο βασικών ζητημάτων.

Το Κυπριακό και τη βασική παράμετρο που είναι οι εγγυήσεις και άρα το ζήτημα ασφαλείας σε ένα νέο καθεστώς στο νησί, αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο Anadolu προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Η εφημερίδα Hurriyet που φιλοξενεί τη συνέντευξη τιτλοφορεί χαρακτηριστικά: «Ποιος μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την περιοχή;».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα που έχουν ανακύψει επισημαίνει κατά την τουρκική εφημερίδα και το Anadolu: «Όσον αφορά στα ενεργειακά βεβαίως και βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η χώρα αυτή διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής. Ποιος μπορεί να την αποκλείσει από την περιοχή; Ουδείς ισχυρίζεται κάτι τέτοιο».

Όσον αφορά δε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Anadolu σημειώνει: «Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές την καταψήφισαν. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ένταξης της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ του τουρκικού λαού, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Την Τουρκία τη θέλουμε ως γείτονα της Ευρώπης και όχι ως εχθρό».

Η βαριά ατζέντα της συνάντησης στην Αττάλεια

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου η συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου της Πέμπτης θα περιστραφεί γύρω από τα κρισιμότερα σημεία που προκαλούν αδιέξοδο στη διαμόρφωση πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή το ζήτημα των εγγυήσεων καθώς και το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί η τουρκική ρητορική αλλά και οι στρατιωτικές – πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ατζέντα είναι βαριά και πολύπλοκη. Γράφει χαρακτηριστικά ο «Φιλελεύθερος»:

«Η αποστολή Γιώργου Κατρούγκαλου στην Αττάλεια και η αυριανή συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει συγκεκριμένο στόχο: Να μεταφέρει προς την τουρκική κυβέρνηση μηνύματα σε σχέση με το Κυπριακό και τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

To δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Τα μηνύματα αυτά συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Λευκωσία και Αθήνα συμφώνησαν στις προτεραιότητες και τη στόχευση τόσο στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και στις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις.

Επαναβεβαιώθηκε η θέση που έχει ήδη κατατεθεί από την Ελλάδα, ότι δηλαδή ο ελληνοτουρκικός διάλογος γίνεται για τη διεθνή πτυχή, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πηγαίνει στην αυριανή συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κομίζοντας εκ νέου τη θέση πως η Ελλάδα αναμένει –με δεδομένη τη δική της θέση– να ακούσει ποια είναι η στάση της Τουρκίας για την αντικατάσταση/κατάργηση των εγγυήσεων.

Κύπρος και Ελλάδα εκτιμούν ότι είναι καιρός η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο. 

Κύπρος και Ελλάδα εκτιμούν ότι είναι καιρός η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότεροΤο δεύτερο μήνυμα που θα μεταφερθεί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ προς τον Τούρκο ομόλογό του αφορά στα ενεργειακά. Όπως αναμένεται, θα του τονίσει πως η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στο τουρκικό επιχείρημα, που επαναλαμβάνεται συνεχώς ως δικαιολογία για τη δημιουργία προκλήσεων, για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Γ. Κατρούγκαλος θα μεταφέρει προς τον  Μ. Τσαβούσογλου πρόσφατες αποφάσεις της Κύπρου.

Θα υποδείξει ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων πρέπει να ικανοποιεί την τουρκική θέση για το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων, αφού δείχνει ότι αποκλείεται τυχόν κατάχρηση από μέρους των Ελληνοκυπρίων. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως στη συνάντηση της Αττάλειας θα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του να ακούσει πιο συγκεκριμένες απόψεις «επειδή δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα τουρκικά χαρτιά , για το πώς σκέφτεται να αντικαταστήσει το απαράδεκτο  καθεστώς των εγγυήσεων, με έναν μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά του προηγούμενου νομικού καθεστώτος». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης