Το ιστιοφόρο Alex, που μεταφέρει 41 μετανάστες. ανακοίνωσε σήμερα ότι έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αψηφώντας έτσι την απόφαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα λιμάνια για τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από δύο ημέρες αναμονής στη θάλασσα και «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης», έγραψε στο Twitter η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, που έχει ναυλώσει αυτό το ιστιοφόρο των 18 μέτρων.

Τα μηνύματα στο twitter του Έλληνα διασώστη και μέλους των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ιάσωνα Αποστολόπουλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Όμως ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

«Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

Όμως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης … δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις μκο που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

Το πλοίο έδεσε στην ίδια αποβάθρα στην οποία μια εβδομάδα νωρίτερα ένα άλλο πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε συγκρουσθεί με σκάφος του ιταλικού λιμενικού όταν αποφάσισε να αποβιβάσει μετανάστες στην ξηρά έπειτα από δύο εβδομάδες στα διεθνή ύδατα.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η μκο Mediterranea.

Νομοθετικό διάταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ σε βάρος του καπετάνιου, του ιδιοκτήτη και του εφοπλιστή ενός σκάφους που εισέρχεται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

 

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν στη Λαμπεντούζα ένα πλοίο μιας γερμανικής μκο, το Sea-Watch 3, και συνέλαβαν την πλοίαρχό του, την Καρόλα Ρακέτε, η οποία είχε ελλιμενιστεί δια της βίας για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη θάλασσα και οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

 

 

Ιταλίδα δικαστής ακύρωσε την Τρίτη τη σύλληψη της πλοιάρχου με το αιτιολογικό ότι έδρασε για να σώσει ζωές, αλλά σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης