Δεκατρείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ αφέθηκαν ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς, από αντάρτες που τους κρατούσαν «ομήρους» στο Νότιο Σουδάν εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή (Minuss).

Οι 13 Νοτιοσουδανοί, εργαζόμενοι στη Minuss, αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή. Είχαν συλληφθεί στις 26 Οκτωβρίου μαζί με 18 κυανόκρανους από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν απελευθερωθεί στις 29 Οκτωβρίου –από μαχητές της εξέγερσης που πολεμά τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 31 εργαζόμενοι του ΟΗΕ επέβαιναν σε νηοπομπή που διέσχιζε ποταμό, της οποίας ένα μεγάλο ποταμόπλοιο μετέφερε 55.000 λίτρα καύσιμα.

Η επικεφαλής της Minuss Έλεν Μαργκρέτε Λόι εξέφρασε «ανακούφιση από την απελευθέρωση όλων των εργαζομένων του ΟΗΕ», υπενθυμίζοντας «ότι είναι ανάγκη όλες οι πλευρές της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν να σέβονται και να μην εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΟΗΕ και του εξοπλισμού του».

Νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει ότι η «ομηρία» μελών του προσωπικού του ΟΗΕ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Minuss ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα τρία σκάφη της νηοπομπής, εκ των οποίων το ποταμόπλοιο, χωρίς το φορτίο των καυσίμων, τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, μια φουσκωτή βάρκα και επτά από τα 16 όπλα των μελών του στρατιωτικού προσωπικού του, ενώ κάλεσε τους αντάρτες να επιστρέψουν αμέσως τον εξοπλισμό και το φορτίο με τα καύσιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης